Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – „Старецът и трите морета“

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – „Старецът и трите морета“

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – „Старецът и трите морета“

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – „Старецът и трите морета“

Галерия НЮАНС

представя

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ

„Старецът и трите морета“

акварел

3 – 19 ноември 2016
откриване: 3 ноември (четвъртък) от 18:30 часа

Морето – примамливото, волното, страшното, непостоянното и вечното – винаги ще влияе на творците. Морската стихия предоставя своите необятни простори на смелите, дръзките, желаещите и търсещите в изкуството. Един от тези творци е Любен Зидаров, който с неизчерпаемата щедрост на таланта си рисува морето и света около него в неизброими нюанси в серия акварели, изложени в галерия Нюанс.

Връзката между тази изложба и книгата на Хемингуей е подсказана не само в заглавието на експозицията, наречена „Старецът и трите морета“, но и от думите на самия автор:

“Спомням си, че преди години една от моите самостоятелни изложби имаше същото наименование. То и тогава си бях старец, така че заглавието си беше точно на мястото, но морето беше едно, нашето Черно море. Тъй както при Спенсър Трейси в едноименния филм.

Независимо че съм роден и израснал на сушата, морето има магнетично въздействие върху мен още от детските ми години, когато го зърнах за първи път. То влезе в моя живот като фосфоресциращ мираж. Морските скали, рибарските лодки и хижи, пенестите вълни са мои любими теми и в акварела, и в маслената живопис.

Но само едно море на стареца му се видя малко, та в галерия „Нюанс“ се насадиха три. Всяко със свой колорит и свой живот. Те дадоха различен цвят на творческата нагласа и емоционален респект. Позволих си една разходка из Северното, Западното и Източното и всичко около тях. Синята безкрайност на морето , безбройните му лица, неспирното движение и игра на вълните с всички цветове на дъгата бяха за мен магия.

Морето е живот.

Но хуморът винаги е бил терен на моите изложби, а с морето шега не бива. Затова я стоварих върху самия старец. И на плаката, пък и в самата изложба е заел почетно място старият моряк, нагизден по морски, но и с четка в ръка.

Ако искате не само да получите естетическа наслада, но и да се забавлявате, заповядайте в галерия Нюанс, където творбите Любен Зидаров ще ви разкажат историята за малкия човек сред необятния свят, който е победител и победен, стоик и мечтател, но и човек, който освен богат талант, притежава неизчерпемо чувство за хумор и самоирония!

Любен Зидаров е роден на 23 декември 1923г. във Велико Търново.

Завършва живопис през 1947г. в Националната Художествена Академия в София в класа на проф. Илия Петров.

През следващите 3 десетилетия твори предимно в областта на илюстрацията и оформлението на книгата. Работи като илюстратор на детските списания „Септемврийче“ (1948 – 1953), „Пламъче“ (1953 – 1958) и „Славейче“ (1958 – 1967). От 1967 до 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“. През петдесетте години той започва да илюстрира детски книги и през 60-те, 70-те години, както и 80-те години той създава илюстрациите за редица шедьовъри от световната литература. Автор е на илюстрациите на над 300 книги, сред които „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и други.
От 1980 г. нататък той започва да работи предимно в областта на живописта.
Участва в националните изложби на илюстрацията и изкуството на българската книга и в представителни изложби в чужбина. Има множество самостоятелни изложби в България и по света.

Той е и един от създателите на традицията в областта на българските комикси. Септември 2013 г. е удостоен с голямата награда на Първото Националното изложение на историята на българския комикс. Носител е и на много други престижни награди: златни и сребърни медали на Международния панаири на книгата в Лайпциг, Москва и Болоня , Ханс Кристиан Андерсен наградата от Атина, наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963 г.
През 70-те години е заместник-председател, а после и председател на Творческия фонд на СБХ. От 1996 до 1999 г. е председател на Съюза на българските художници.
Негово изкуство е част от колекциите на: Националната галерия и Градската художествена галерия, София; различни регионални музеи и художествени галерии в България; Hong Ik University Gallery, Сеул; The Prince of Wales Art Collection, Лондон; частни колекции в Канада, САЩ, Норвегия, Финландия, Германия, Австрия, Швейцария и Италия.
През 2016 е номиниран за най –престижния приз за детска литература в света – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.