„Светове“ – изложба на Пенка ГАЙДАРОВА в галерия АРОСИТА

„Светове“ – изложба на Пенка ГАЙДАРОВА в галерия АРОСИТА

Галерия АРОСИТА 

представя

ПЕНКА ГАЙДАРОВА

„СВЕТОВЕ”

Куратор: Владимир Димитров

14 – 25 ноември, 2016

ОТКРИВАНЕ: 14 ноември, 18 ч.

Галерия Аросита, ул. Врабча 12Б, София

 

Всичко започна с един кръст. Навярно не е случайно, така е започнала преди вече повече от двадесет века и нашата цивилизация: от едно разпятие и думи, изречени на него. Знаци на нашето европейско минало, настояще… и да се надяваме – бъдеще.

В тази графична рисунка кръстът и страдащото на него човешко тяло бяха разменили своята дълготрайност. Двете зачеркващи се една друга греди, двата минуса, обречени да просъществуват през вековете, войните и страданията бяха обхванати от разрушение, а нетрайното човешко тяло беше удържало победа над тях. То се се беше оказало по-неразрушимото и тази сила дори се предаваше вече и на съседните два кръста, навярно защото спасението още от тогава се разпростира и над най-окаяните грешници.

Христос се откъсваше от кръста преди своето последно издихание. Лицето му не излъчваше нито радост от победата, нито предопределеното му от двете хиляди години християнство страдание, нито студената надменност на традиционното разпятие. Това беше един делови Христос, пред когото предстоеше много работа.

Мен лично ме заинтригува идеята за спасение на Спасителя още на самия кръст. Христос се възнасяше на него, отделяше се от своя уред на мъчение и го разрушаваше със своята светлина. Изобразеното кореспондираше с едни по-ранни векове, когато първите християни са се радвали повече на възкресението на своя Бог и не са отдавали прекалена почит на разпятието и мъките на него. Страданието предстои да бъде наложено като воля над едни по-късни и по-мрачни времена, когато радостта от живота ще стане ерес.

Наталия Андреева

„…Когато светлата армия на Бог е рисувала вселената ни, тя е акцентувала върху най-ценното и затова го е разпиляла твърде пестеливо в нея. Мракът е много по-често срещаният елемент, той е като пясъка в пустинята. Тук там из него блести по някой звезден диамант, оставен от творящите сили на космическите светове, за да примамва сърцето ни да тръгнем към него…“
Наталия Андреева

Изложбата ще включва 32 картини, рисувани в различни техники – графични рисунки /туш, темпера, акварел/ и живопис /акрил/, на различни тематики, но обединени от общото заглавие – „СВЕТОВЕ“.