„Сезоните на живота“ – акварели на Марина ШИДЕРОВА в галерия АБСЕНТ

„Сезоните на живота“ – акварели на Марина ШИДЕРОВА в галерия АБСЕНТ

Галерия АБСЕНТ

представя

МАРИНА ШИДЕРОВА

“Сезоните на живота”

изложба, акварел

17 – 30 ноември 2016

 
На 17 ноември 2016 г. акварелна галерия „Абсент” ще представи творбите на младата художничка Марина Шидерова. Изложбата носи заглавието „Сезоните на живота”.
Марина е интересна с това че успява да съчетае в себе си две напълно несъвместими страни. Едната е на модерния и успял IT специалист, а другата на чувствителния художник пленен от традицията и отминалите ценности. До тази симбиоза се е стигнало постепенно. Започва в ранните ѝ детски години, когато се увлича по изобразителното изкуството и тръгва на уроци при Никола Анелаков. В последствие този интерес се прехвърля към текстила и модния дизайн, а след това и към изучаването на промишлен дизайн в Техническия университет. Следват специализации в Брауншвайг – Германия и Шанхай – Китай. Междувременно участва в множество изложби.
Пътуванията ѝ в чужбина и допира до чуждите култури и традиции я формират като човек, който е напълно наясно, че не може да живее без българските традиции, ценности и култура, без сплотеността и топлината на българското семейство. Това става основен мотив в творчеството ѝ. Тя е умел разказвач със смела четка и различна експресивност. Картините ѝ много наподобяват старите илюстровани детски книжки.
„Сезоните на живота” е изложбата, която сякаш е най- близка до сърцето ѝ и показва най-добре творческата ѝ натура. Разказва приказки за хората от „старо” време, които са облечени в ръчно такани сукмани и гайтани. За хората на традицията, чиито кръговрат на живота се движи успоредно с жизнения цикъл на природата. Тези, които са отдадени от сърце и душа на другите, които са гостоприемни и обичат всеотдайно.
С тази изложба искаме да покажем колко е красива земята ни и колко са красиви хората милеещи за нея. Искаме да ви обърнем към простите радости в живота като уюта на дома, топлината на бабината прегръдка, аромата на току-що набраните плодове от градината. Ще припомним безкрайната хармония и спокойствие, които предлагат планините ни. Ще ви разходим през летните поляни отрупани с цветя, през шарената есен с аромат на обрани плодове и ще стигнем до студената, но уютна зима с дъх на билков чай и старо вино.
Изложбата ще бъде открита на 17 ноември / четвъртък / в 18.30 часа. Мястото е галерия „Абсент” на ул. „Цар Самуил” 37. Заповядайте!