Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
РОМАН ГУМАНЮК – Коледна фентъзи изложба в галерия ЛИК | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

РОМАН ГУМАНЮК – Коледна фентъзи изложба в галерия ЛИК

РОМАН   ГУМАНЮК – Коледна фентъзи изложба в галерия ЛИК

Галерия ЛИК

представя

РОМАН ГУМАНЮК

Коледна фентъзи-изложба

организирана от интегрален клуб за фантастика евристика и прогностика „ИВАН ЕФРЕМОВ“

„МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО И ШАХМАТНИЯТ КРАЛ“

21.12.2016 – 24.12.2016

откриване на 21.12. /сряда/ от 18.30ч.

На 21 септември тази година, светът чества 150-годишнината от рождението на най-големия писател на научна фантастика на всички времена и народи – Хърбърт Уелс. Софийският клуб за фантастика и прогностика “Иван Ефремов” проведе по този повод специална среща в рамките на националния конвент “Булгакон”. Изложбата на художника Роман Гуманюк  “Машината на времето и шахматният крал”, която е посветена на творчеството на Хърбърт Уелс, става логично продължение на нашата инициатива и със сигурност ще бъде прекрасен коледен подарък за всички ценители на фантастиката и творчеството на великия писател в София.

В изложбата на зрителя е представен необичаен подход от автора към темата. Художникът е комбинирал в една експозиция творбите си по мотивите на произведенията на Хърбърт Уелс и картини от неговата ” Шахматна серия”. Резултатът е една много интересна и зрелищна комбинация, в която на коварните марсианци се противопоставят шахматните фигури, които се превръщат в оживелите герои на сражението. Войната на световете на Уелс се прехвърля на шахматното поле. Само благодарение на Уелсовата “Машина на времето”, в решителната битка участват гордият крал и неговият благороден рицар от Средновековието, древният воин от антични времена и войниците от началото на 20-ти век.

Роман Гуманюк е роден в 1985 година. Той е професионален художник. До момента има 26 самостоятелни изложби. Творбите му са представени в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Неговият персонален изложбен проект «Светлините на Припят или Сенките на Чернобил» е широко известен на публиката. Проектът е създаден от автора след посещението си на «Зоната на Отчуждение» в Чернобилската атомна електроцентрала в 2012 г. и е бил представен в 5 държави, включително в България.

Художникът работи в различни жанрове и техники. Частни колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.