Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Реминисценции“ 2017 – в галерия ЛОРАНЪ

„Реминисценции“ 2017 – в галерия ЛОРАНЪ

„Реминисценции“ 2017 – в галерия ЛОРАНЪ

„Реминисценции“ 2017 – в галерия ЛОРАНЪ

Галерия „Лоранъ”

представя изложбата

Реминисценции

19 януари – 19 февруари 2017

София, ул. „Оборище” 16

От 19 януари галерия „Лоранъ” представя колекция от произведения на съвременни български художници. Любопитната подробност е, че творбите не са предоставени за експозицията от техните автори, а са подбрани специално за случая от различни частни колекции. Така посетителите на „Оборище” 16 ще имат възможността да видят произведенията и през погледа на досегашните им собственици, като освен да надникнат в душата на артиста, ще могат да се докоснат и до страстта към събирачество на ценителите.

„Реминисценции” е едно припомняне и надграждане на представата за модерна живопис, в контекста на общите характеристики на така вълнуващия период в българското съвременно изкуство от 80-те години насам. Експозицията е умишлено отклонение от наложилата се като характерна за галерията обща насока към представяне на по-старото българско изкуство. Изложените картини въздействат и звучат в синхрон някак реминисцентно – тяхното естество е част от настоящето, така както и от вече, макар и не толкова отдавна, отминалото. По такъв начин се преливат едно в друго съдържанието на творбите и контекстуалното им значение за самата художественост в цялост. Преминаването от фигуративна живопис в абстрактна отразява преход в разбиранията и търсенията отвъд частичното творчество, което може да бъде усетено най-осезаемо в подбрана колективна изложба от подобен маниер.

Изложбата събира творби на знакови и днес художници, като Светлин Русев, Вихрони Попнеделев, Василка Монева, Надежда Кутева, Захари Каменов, и други.

Сюрреалистичните композиции на Христо Йотов, абстрактните платна на Енчо Пиронков, смесената техника на Свилен Блажев – само част от тази забележителна колекция, синергичен разказ за един бурен и интригуващ период, чието начало е някъде там в обозримото минало, а край – вероятно в момента съ-изживяваме.

Изложбата може да бъде посетена от 19 януари до 19 февруари 2017 г., в галерия „Лоранъ”, ул. „Оборище” 16. Официално откриване не е предвидено.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.