Sofia Art Galleries :: #ОстанетеСиВкъщи | #ОтговорниЗаедно

Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title ГРАФИКАТУРА® – Иван ГАЗДОВ в галерия АРТЕ

ГРАФИКАТУРА® – Иван ГАЗДОВ в галерия АРТЕ

ГРАФИКАТУРА® – Иван ГАЗДОВ в галерия АРТЕ

ГРАФИКАТУРА® – Иван ГАЗДОВ в галерия АРТЕ

Галерия АРТЕ

представя

Проф. ИВАН ГАЗДОВ

30 ГОДИНИ ГРАФИКАТУРА®

Откриване: 20.02.2017, понеделник – 18 часа  – Галерия АРТЕ

Две изложби в едно, две галерии заедно за един автор. На 16 февруари РЕТРОСПЕКТИВА в Национална галерия и на 20 февруари в Галерия Арте за първи път пред публика оригинали на прословутата  ГРАФИКАТУРА® на проф. Иван Газдов, запазена артистична марка за Европа, както и непоказвани рисунки /1954-1982/, автопортрети /1972-2015/ и най-новите пластики на професора от неръждаема стомана /2015/. Мащабен проект с много произведения,  над 100 в Национална галерия и над 50 в Арте и много творчески заряд, събиран през годините. Всичко това не е случайно, поводът се крие зад  числата: 70-годишнина на художника, 30 години стил Графикатура ®, 35 години Авторски плакат ©,    40 години педагогическа дейност. Ако все още се чудите какво точно е ГРАФИКАТУРА®, бързам да отбележа, че наименованието не е комбинация от графика и карикатура (както често се интерпретира), а означава „графично пътешествие – графика-тур” или както казва авторът в краткия си манифест от 1991 година: „Графикатурата концентрира възприятието. Все едно, че под обувката на туриста се намира целият негов маршрут.  Това е особено естетическо пътешествие на място, с дъх на радост.“

Случайно или не, изложбата е точно в седмицата на Оскарите. Проф. Газдов е учител на много таланти, но един от най-известните и успешни, надяваме се бъдещ носител на Оскар, е  Тео Ушев.

На добър час и на учителя и на ученика !

 

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.