„Завръщане в България“ – изложба на Иоанна Дановска в галерия НИРВАНА

„Завръщане в България“ – изложба на Иоанна Дановска в галерия НИРВАНА

Галерия НИРВАНА

представя

ИОАННА ДАНОВСКА

„Завръщане в България“

изложба, живопис

10.май – 10.юни 2017

откриване – 10 май 2017 от 18.00 часа

„Завръщане в България“ е името на първата самостоятелна изложба на Иоанна Дановска у нас след близо 30 години работа в чужбина. В галерия “Нирвана”, в центъра на София, за първи път художничката ще изложи над 30 платна живопис, които обхващат периода между 1989 и 2012 г.
Нарича стила си „нов експресивен реализъм“, а темите в ретроспективната изложба са вдъхновени от комбинацията на цветове, предмети, светлини и сенки. Процесът на създаване на един образ, който до сега не е съществувал, е най-важен за Дановска и целта на художничката е да предаде това усещане и на посетителите, които разглеждат нейните картини.
Един от най-интересните сюжети в изложбата е „преселението“ й от ателието в Есен, Германия към Дюселдорф. Кашоните с кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф, са събрани за пренасяне и оставени да бъдат взети от хамалите. Четки и палитри от ателието, както и приготвени за изхвърляне обувки, също са там. Когато ги вижда огрени от слънчевата светлина, която се процежда през прозореца, Иоанна си припомня историята на всеки предмет и се вдъхновява да я разкаже в серия от картини. Тази серия картини също ще бъде част от изложбата й в България.
За нея учителят й от Художествена академия в Дюселдорф – проф. A. Р. Пенк – казва: „(Това е) …светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото.“
Изложбата „Завръщане в България“ ще бъде официално открита от акад. Светлин Русев на 10 май от 18.00 ч, а картините ще бъдат изложени в галерия „Нирвана“ в продължение на един месец – до 10 юни, 2017 г. Отриването на изложбата е с свободен вход.
За Иоанна Дановска:
Иоанна Дановска е родена през октомври 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната Художествена Академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк (един от най-известните пиктографи в света, популярен със своите примитивистки образи на човешки фигури и тотемни скулптори). От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил. Картини на Иоанна Дановска за били излагани в галерии и музеи в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия. Творчеството й се състои от близо 2000 картини.

 
Иоанна Дановска
1 ХI 1965 родена в София,
1979-84 Художествена гимназия – София,
1984-89 Художествена академия – София ,
1990-98 Художествена академия – Дюселдорф при Проф. A. R. Penck,
От 1992 майсторски клас при проф. A.R. Penck.
Живее в Essen, Ателие в Дюселдорф
Колективни изложби
Изложби на Художествената академия в Дюселдорф – 1990-98 Galerie Kunstgedöns, Köln Schloss Benrath, Düsseldorf
Oswall-Museum, Dortmund
Galerie Burkhard Eikelmann, Essen
Galerie “Im Hof “, Essen
Galerie Irene Sagan, Essen
Frauenmuseum, Bonn
Barmender Bienale, Wuppertal Galerie Arteversum, Düsseldorf Fördergesellschaft zeitgenössische Kunst, Essen
GEDOK, Wuppertal
Best of Ruhr, Berlin
Essener Galerien stellen aus, Essen
Самостоятелни изложби 1994 Galerie Wache, Düsseldorf
1995 Galerie Im Hof, Essen
1996 Galerie Eigensinn, Stolberg
Galerie Irene Sagan,Essen 2000 Galerie Kunstgedöns, Köln
2002 Galerie Weises Haus, Wuppertal
2003 Geno-Volks-Bank, Essen
2007 Galerie Irene Sagan, Еssen
2008 Messe, Essen
2011 Forum Kunst und Architektur, 2012 Galerie Connie Blüm, Essen Essen
2012 Galerie Connie Blum, Essen
WEB: www.atelier-danovska.de