„Един алжирец в България“ – акварелна изложба на Илиес Белкайд в галерия АБСЕНТ

„Един алжирец в България“ – акварелна изложба на Илиес Белкайд в галерия АБСЕНТ

Галерия АБСЕНТ

представя

Илиес Белкайд

изложба, акварел

11 май – 27 май 2017

Откриване: 11 май, 2017, 18:30 – ул. Цар Самуил 37, София

 

 

На 11.05.2017 г.от 18.30 часа в акварелна галерия „Абсент“ ще бъде открита изложбата „UN ALGERIEN EN BULGARIE”. Заглавието подсказва, че изложбата ще запознае публиката със забележителния талант на Илиес Белкайд, един алжирец, живеещ и творящ в България.
Илиес е роден на 16.09.1981 г. в Ел Уеди, Алжир, но към днешна дата живее в България. От ранно детство е вдъхновен от калиграфията и картините на своя баща. Това определя и по-нататъшното му развитие. Любовта към изобразителното изкуство става водеща в живота му. От 2010 г. работи и се развива в областта на акварелната техника. През годините той се изявява на различни форуми на местно ниво. През 2016 г. участва в Международно триенале „Духът на акварела“ в България, гр. Варна. Същата година участва в международни изложби „Фабриано“ и „Урбино“ в Италия. Негови картини се намират в частни колекции в Алжир, Англия, Холандия, Белгия, Франция и България.
Картините, които ще бъдат показани на самата изложба показват неговият поглед към родината му и към страната в която живее, като основния акцент ще падне върху България.
Илиес е прекрасен майстор в пресъздаването на атмсферата, пулса на града, сърцето на тълпата. Той е от художниците, които омагьосват светлината. Играят си с нея и я превръщат в инструмент на внушение. Внушение, което допълва по незаменим начин атмосферата в картините му. Тя създава контрасти, разказва истории, прави Изтока и Запада различни, но безумно притегателни, неустоимо мистични. За него града не е просто място с типична за района архитектура и хора живеещи в него. За него той е живот, магия, пулс и ритъм. Хората не са лица и дрехи. Те са динамични форми и силуети, неразривно свързани със сърцето на мястото, в което живеят. Те са неговата душа.
Той обръща внимание на незабележими обекти от нашето ежедневие, пример за това са трамваите, присъстващи на много от картините показващи София. Така сме привикнали да ги виждаме около себе си, че съвсем сме забравили как определят до голяма степен облика на града ни със своя ретро вид, с романтиката, която създават и на която сме свикнали да не обръщаме никакво внимание.
Контрапункт на нашата действителност са прекрасните пейзажи от родината му. Те не носят товара и шума на града. В тях се усеща спокойствие, почит към природата и изместването на човека на заден план.
Сблъсъкът на двете реалности създава усещане за пътуване във времето, за преминаване от консуматорско-егоистичното ежедневие към духовно-хармоничното безвремие. Съчетайте мистиката на Алжир с лудоста на България, магията на светлината с пулса на града и ще получите наистина забележително изживяване.
“UN ALGERIEN EN BULGARIE” ще бъде открита на 11.05.2017 г. в акварелна галерия „Абсент“, ул. „Цар Самуил“ в 18.30 часа. Вход – свободен. Изложбата ще продължи до 27.05.2017 г.