Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „КОРОНА“ – изложба на Роман Гуманюк в галерия ЛИК

„КОРОНА“ – изложба на Роман Гуманюк в галерия ЛИК

„КОРОНА“ – изложба на Роман Гуманюк в галерия ЛИК

„КОРОНА“ – изложба на Роман Гуманюк в галерия ЛИК

Галерия „ЛИК“ и шахматен клуб „Блиц“

под патронажа на Посолство на Република Аржентина в България

представят

Роман Гуманюк

«Корона»

самостоятелна изложба  (живопис и миниатюра)

откриване на 20 октомври /петък/ от 17ч. – Галерия „ЛИК“ ул. „Лайош Кошут“№37

В изложбата «Корона» е представена ​​серия от картини и миниатюри на художника Роман Гуманюк на тема шахмат. В центъра на изложба са портретите на Хосе Раул Капабланка и Александър Алехин. Преди 90 години през 1927 г., в Буенос Айрес се провежда исторически мач за световната титла между тези двама велики майстори. Събрани заедно, портретите на Капабланка и Алехин, създават една картина с образа на легендарната позиция в 11-та партия от мача.

­ Авторът има собствен поглед върху шахматната игра. С помощта на изобразителното изкуство, той показва своето виждане за шахматния свят, който в неговите произведения се превръща в друга реалност. Всяка от фигурите се преобразява в необикновен абстрактен образ, определящ ролята й на шахматната дъска, според разбиранията на художника. В своите миниатюри авторът ни разкрива богатата и колоритна история, на тази древна и вечна игра през вековете и в различните кътчета на света.

Това е втора експозиция, посветена на мача в Буенос Айрес през 1927-ма. Първата – „Шахматни властелини“ беше през март т.г. в Хасково в градската галерия „Форум“.

На изложбата „Корона“ ще бъдат представени 36 авторски творби, като в експозицията са включени 20 картини и 16 миниатюри от Шахматната серия на автора.

Роман Гуманюк е роден 1985 година. Художникът работи в различни жанрове и техники. До момента има 28 ­самостоятелни изложби. Творбите му са представяни в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция.

Колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.