Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Валентин Топалов пресъздава „Спомени за Охрид“ в галерия ПАРИЖ

Валентин Топалов пресъздава „Спомени за Охрид“ в галерия ПАРИЖ

Валентин Топалов пресъздава „Спомени за Охрид“ в галерия ПАРИЖ

Валентин Топалов пресъздава „Спомени за Охрид“ в галерия ПАРИЖ

Галерия ПАРИЖ

представя

ВАЛЕНТИН ТОПАЛОВ

Спомени за Охрид

изложба, живопис

20 октомври – 04 ноември 2017

Откриване: 20 октомври (петък), 18 – 20 ч. – Галерия Париж, ул. „Цар Самуил“ 47

 

На 20-ти октомври с 20 живописни платна в галерия „Париж“ ще се открие поредната самостоятелна изложба на добре познатия на българската публика художник – Валентин Топалов. Преди три години галерията представи неговите спомени и вдъхновения от пребиваването му в Париж, а сега дойде ред на едни съвсем различни от западната цивилизация въздействия от Охрид, които авторът мигновено претвори в своите нови творби.

Охрид е място, което покорява и кара човека да притихне. Тишината на езерото и невероятните красиви църкви неволно обръщат сърцето и очите нагоре към небесата. Душата се чувства приютена и сякаш прибрала се у дома след дълго странстване. Бог е по-близо от всякога. Природата и благодарността на човека към Господа – изразена в тези невероятни църкви, е слята в едно неделимо цяло.

Няма как всичката тази Божествена хармония да не повлияе на чувствителността на художника. Валентин Топалов в типичния за него абстрактен стил и дълбоки сини цветове, е претворил църквите, езерото и кръстовете, които прорязват синевата, като всичко това е завихрил в бяло-синя-оранжева симфония от цветове, фигури и усещане за дълбоко вдишан кислород. А защо не и свобода – тази която се усеща, когато останат само човекът и неговия Творец! Лице в лице. Очи в очи. Дъх във дъх.

Изложбата ще продължи до 4 ноември, като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерията.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.