Изложба плакат – 80 години проф. Димитър ТАСЕВ

Изложба плакат – 80 години проф. Димитър ТАСЕВ

Галерия АКАДЕМИЯ

представя

ИЗЛОЖБА ПЛАКАТ

80 ГОДИНИ ПРОФ. ДИМИТЪР ТАСЕВ

30 октомври – 11 ноември 2017

Откриване 30 октомври (понеделник), 18.00 ч.

Галерия „Академия“, ул. Шипка 1

Изложбата се осъществява по идея на катедра „Плакат и визуална комуникация“ и е посветена на 80-годишнината на автора, както и на 70-годишнината на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия.

Експонатите са автентични театрални плакати (сериграфия) от музейната сбирка на НХА и архив на автора.

Димитър Тасев се нарежда сред малцината съзидатели на художествения театрален плакат още от средата на 60-те години на миналия век. Постиженията му имат основополагащо значение за възхода на жанра, а с оригиналната си графична стилистика и цветност, той утвърждава една различна знаковост в плакатното изкуство.

Лаконичността в творбите му е индивидуален израз и жизнена среда, която разкрива тяхното тематично въздействие. То концентрира идейната същност на посланието, възприето от автора за върховен смисъл. Това естество е основа на личните му търсения и кодира емоцията и специфичния импулс, увенчанчан в изобилие от самобитни находки.

Характеристиката е валидна и за другото негово дългогодишно призвание – преподавателската дейност в Художествената академия. Лишени от тържествените нотки на академичния изказ, лекциите на проф. Тасев са пропити с духа на мъдрото откровение, умело вплетено в поучителния синтез на народните поговорки и умотворения. Типичният словесен колорит отдавна е признат за емблема и фолклор сред студентите му.

Повлиял на художествените ценности на плаката през втората половина на миналия век и положил този фундамент сред своите възпитаници, проф. Димитър Тасев и днес остава ярък пример за автентичност и възхищение в съвременната визуална среда.

гл. ас. д-р Ненко Атанасов (куратор на изложбата)

 

Димитър Тасев е роден на 31 март 1937 г. в София. През 1964 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов, и започва да работи като плакатист в Народния театър за младежта. През същата година създава запазения знак на фестивала „Златният орфей“.

Прави самостоятелни изложби в България и Германия, участва в изложби в Будапеща, Рим, Осло, Ню Йорк и Аман. Негови работи са показвани на международните биеналета на плаката във Варшава, Лахти и Монс. Творбите му са публикувани в редица престижни сборници като: Graphis, Neue Werbung и NOVUM Gebrauhsgraphic.

Димитър Тасев работи и в областта на пространствения дизайн. Проектира българските национални експозиции в Лайпциг, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Стокхолм, Лагос, Дамаск, Милано и др.

През 1983 г. става доцент, а от 1993 г. е професор в специалност „Рекламен дизайн“ на НХА. От 1998 г. до пенсионирането си през 2007 г. преподава в специалност „Плакат и визуална комуникация“ на Академията.

Удостоен е със заванието „заслужил художник“, носител е на наградата на Съюза на българските художници „Александър Жендов“, орден „Кирил и Методий“ първа степен, първа награда от Биенале на българаския театрален плакат – Димитровград, наградате на Съюза на българските архитекти, Съюзите на театралните и музикалните творци и наградата на Световната организация за детски театър „АСИТЕЖ“.

Проф. Димитър Тасев е почетен член на ADC Bulgaria, а негови плакати са в колекциите на музеите на плаката във Варшава и Лос Анджелис.