„IN VITRO – IN VIVO“ – благотворителна изложба на Александра Велева в галерия „СОФИЯ 79“

„IN VITRO – IN VIVO“ – благотворителна изложба на Александра Велева в галерия „СОФИЯ 79“

 

Галерия за съвременно изкуство „София 79”

представя изложбата на

IN VITRO – IN VIVO

С благотворителна изложба-търг IN VITRO – IN VIVO обновената галерия „София 79” открива есенния сезон. На 30 октомври /понеделник/ от 18:30ч. очакваме почитателите на съвременното изкуство в столичния хотел „Арена ди Сердика” /ул.”Будапеща”2/.

Младата авторка Александра Велева – Туши вярва, че творбите й ще се превърнат в истински деца. Материалите, които използва са чешки оловен кристал, флоатно/плоско стъкло, органични материали, мрамор, керамика и дърво. Част от произведенията са изпълнени с авторска техника, която тя разработва. Цикълът се състои от 14 разказа, съпътствани от творби, разглеждащи създаването на живота – чрез художествени форми от стъкло и стихове, в които има и многоточия, предназначени за имената на бъдещите родени деца в резултат на кампанията IN VITRO – IN VIVO. Изложбата представя и фотографии, дело на Иван Дончев.

В изложбата основна роля има публиката. Творбите ще бъдат предложени на благотворителен търг под надслов „Сплотени за нов живот“, под патронажа на г-жа Яна Средкова от детски развлекателен център „Плей Парк”. Търгът ще води журналистът, актьор и общественик Игор Марковски, а набраните средства ще бъдат дарени за инвитро процедури чрез фондация „Искам бебе”.

Според Александра Велева-Туши, светът е наситен с достатъчно нередности, негативни новини и събития, за да бъдат експонирани и в изкуството. „Творците трябва по-скоро да начертават и проправят път към разрешаването на проблемите, развивайки и променяйки фокуса на мислене у хората. Затова цикълът произведения IN VITRO – IN VIVO цели да предложи нова философия и гледна точка, разделена на етапи и търсеща разумни решения”, споделя авторката.

Творбите са изработени в България и Чехия. За реализиането на цикъла IN VITRO – IN VIVO домакини са били Арт център „Илинденци”, Училището в Светле над Сазовоу, Чехия; фирмата за хай-тех кристал BOMMA, Чехия; фирма „Клер-Д”, България и Нов български университет.

Партньори на проекта са: галерия „София 79”, сдружение „Толкова близо, толкова далече” и детски развлекателен център „Плей Парк” в подкрепа на фондация „Искам бебе”.

Александра Велева – Туши за изложбата IN VITRO – IN VIVO

От 2009 г. насам, Александра Велева има множество участия в изложби у нас и зад граница.

Идеята за благотворителната изложба се ражда преди четири години, докато Алекс подготвя дипломната си работа към департамент „Изящни изкуства“, програма „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“ на НБУ. Темата й е създаването на живота и тя още тогава решава да направи творби от камък и стъкло, които да оживеят в истинския смисъл на думата.

За име на цикъла от произведенията си избира „In Vitro – In Vivo“ (от лат. “in vitro” – “в стъкло“, „in vivo” – „живо състояние“). Работата на Туши започва с мраморните парчета, които тя открива по време на студентската си практика при скулптура Иван Русев и Снежана Стефанова в „Арт център Илинденци“ в едноименното село. „Камъните сами ме откриха, те могат да превъплътят моята идея“, разказва авторката. Едно конкретно парче мрамор грабва вниманието й, защото в него тя вижда светлина. После добавя и стъкло, за да бъде подсилена светлината. Точно тази творба, която е и извора на вдъхновението Алекс да създаде цикъла „In Vitro – In Vivo“, тя нарича „Агапе“. Според тълкуванието на древните гърци думата „агапе“ означава висшата, безкористна и вседаряваща любов, тази, която носим дълбоко в себе си, а не е насочена към конкретен човек. Именно „агапе“ определя и целта на произведенията в изложбата.

Целият ни живот, от самото създаване, е проникване на материал в материал“, така Туши тълкува идеята на проекта си. Първо оформя камъните, а следващата стъпка е създаването на стъклата. Авторката решава, че те трябва да бъдат създадени от най-чистото стъкло, въплъщаващо неопетнената детска душа, като за целта избира чешки оловен кристал. Минава около година преди Туши да види финалния вариант на творбите си. През цялото време я крепи идеята, че тези стъклени бебета един ден ще се превърнат в истински.

Друг важен за цялостната концепция на изложбата “IN VITRO – IN VIVO” момент, е авторското решение произведенията да нямат подпис, защото според Александра, съавтори са всички хора, помогнали проектът да стане факт. Творбите имат сертификати за авторство и чешки оловен кристал.

Докато разработва творческата си идея, Туши се запознава с основателката на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева. Алекс й споделя, че мечтае тези произведения да не останат само стъкло, а да помогнат на някого и да се превърнат в живот. Радина я подкрепя напълно и е убедена, че проектът й ще се реализира. Скоро след това Туши се присъединява към екипа на фондация „Искам бебе“ и работи активно в помощ на семейства, които се сблъскват с репродуктивни проблеми. Като творец на уникалната стъклена интерпретация на създаването на нов живот тя казва: „Ще приема, че творбите ми имат живот едва когато видя родените от тях бебета“.