Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „България – другата гледна точка“ – фотографска изложба на Бруно Кломфар в галерия СИНТЕЗИС

„България – другата гледна точка“ – фотографска изложба на Бруно Кломфар в галерия СИНТЕЗИС

„България – другата гледна точка“ – фотографска изложба на Бруно Кломфар в галерия СИНТЕЗИС

„България – другата гледна точка“ – фотографска изложба на Бруно Кломфар в галерия СИНТЕЗИС

Галерия СИНТЕЗИС

представя

БЪЛГАРИЯ – ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА

 Бруно Кломфар

фотографска изложба

21 ноември – 22 декември 2017

Куратор на изложбата: Надежда Павлова

Откриване: 21.11.2017 I 19:00  / Среща с автора: 22.11.2017 I 19:00ч.

Галерия за фотография SYNTHESIS, бул. „Васил Левски“ 55

Архитектурните структури от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, манифестация на мащабни утопични обекти, построени почти изцяло от бетон, вдъхновяват австрийския фотограф Бруно Кломфар да създаде серията PAST FUTURE. Пътешествие-проучване на епоха, ориентирана към бъдещето тогава, изплъзваща се в миналото днес. Пътуванията го отвеждат в градове като Берлин, Хамбург, Братислава, Брюксел, Париж, Милано, Лондон и Цюрих, където той не само проследява иконите на архитектурната история, но също се интересува от емблематични сгради, застрашени от разрушаване, поради пропуски в законите за защита на архитектурното наследство. Проектирането на „минало бъдеще“ върху сегашното състояние на тези архитектурни обекти и функциите, които изпълняват, позволява различни слоеве време да съжителстват в сложно преплитане.

Работата на Бруно Кломфар по този проект го довежда в София, като участник в груповата изложба „Uncommon places” на платформата Young Austrian Photography, представена в галерия SYNTHESIS през 2015 година.

През 2016-та и 2017-та година, по идея и покана на господин Томас Щьолцл – зам. посланик в Австрийско посолство София, Бруно Кломфар предприема няколко пътувания и заснема множество архитектурни обекти в България, построени в периода 1960 – 1980 година.

Изложбата БЪЛГАРИЯ – ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА включва фотографии, направени по време на тези пътувания.

Фотографиите са заснети с изключителна прецизност и внимание към детайлите. Формиращ е изборът на фотографска техника, с която авторът работи, голямоформатна дигитална камера. Работата с нея изисква повече време и внимателен подбор на гледни точки. Получените изображения се съсредоточават върху пространствените структури и ясното им документиране, което позволява на зрителите да споделят пространственото преживяване на сградите и местата, които авторът изобразява, както и да усетят плътността на време, вложено при заснемането им.

По време на своята работа всеки фотограф е изправен пред избор, как да покаже реалността, красива или грозна. Бруно Кломфар избира да естетизира максимално действителността, да отдели и постави акцент, както върху ценни архитектурни детайли, така и върху елементи от ежедневната употреба и функциониране на заснетите сгради и монументи. Едно от търсените качества на избраните обекти е те да са „обживяни“ от обществото.

В свят, в който фотографията става все по-безтелесна, изложбата предлага класическо представяне и усещане за материя, изпълваща пространството, заредена с исторически контекст. Творбите събуждат разнообразни усещания в различни възрастови групи. За всяко поколение архитектурата е натоварена с различни смисли. Тя надживява промените и хората, освобождава се от политическата натовареност, променя функциите си и не трябва да се възприема еднозначно, в което е смисълът на нейното опазване и поглеждане от друга гледна точка.

Надежда Павлова – автор и куратор

Партньор в представянето на изложбата е Анета Василева – архитект, архитектурен критик и публицист и част от архитектурна група WhATA. Тя е преподавател в УАСГ и доктор по история и теория на архитектурата с фокус върху архитектурата от втората половина на ХХ век.

Нейните текстове ще добавят точните думи към фотографиите, за което и благодарим.

Бихме искали сърдечно да благодарим и на всички институции и техните служители, за съдействието им по време на снимачния процес. Без тяхната помощ и подкрепа, работата по този проект, както и изложбата не биха били възможни.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Австрийско посолство София

Партньори на събитието:

Галерия SYNTHESIS/Фотосинтезис Арт Център

WhАТ Assosiation

POSTSTUDIO

Photocafe

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.