Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Алхимия на медиите“ – Мария-Елена Дерменджиева представя художествена бродерия в „Ellinor’s House”

„Алхимия на медиите“ – Мария-Елена Дерменджиева представя художествена бродерия в „Ellinor’s House”

„Алхимия на медиите“ – Мария-Елена Дерменджиева представя художествена бродерия в „Ellinor’s House”

„Алхимия на медиите“ – Мария-Елена Дерменджиева представя художествена бродерия в „Ellinor’s House”

Клубна къща „Ellinor’s House”

представя

Мария-Елена Дерменджиева

„Алхимия на медиите“

изложба, художествена бродерия

21.11.2017 – 01.12.2017


Откриване: 
от 18:30 ч. в клубна къща Ellinor’s House” на адрес: ул. Цар Асен 33, София

За първи път в България изложбата „Алхимия на медиите” представя уникалното изкуство на художествената бродерия чрез творбите на младата авторка Мария-Елена Дерменджиева.

Ще бъдат представени 24 произведения на текстилното изкуство в четири серии.
Изображенията са изготвени по оригинални рисунки на авторката, а техниката на ръчната бродерия ги доближава до графична рисунка. В „картините“, създавани в продължение на една година, се преплитат нишките на традиционното българско изкуство със символите на съвременния ни живот.

Отностно творбите си авторката заявява:
„Според някои теории татуировките върху човешката плът в племенните народи преминават в облеклото под формата на декоративна бродерия с предпазна функция. В моя случай художествената бродерия татуира творческото ми амплоа като предпази афинитета към графичната рисунка в кариерийната ми насоченост. Чрез художественото проявление на бродерията съумях да комбинирам по две препирни точки в търсенията си: страст с професия, концептуално изкуство със занаятчийство, бохема с принадлежност.Почувствах закодираната част на българския корен. Архетипът на колективното несъзнавано в българската традиция живее във всеки един от нас.Забравили сме го, но ще изкристализира, дори да не сме подготовени да го познаем.”

Мария- Елена Дерменджиева е родена през 1994г в град София. Занимава се професионално с художествен текстил и дизайн от десет години.

Завършва специалност „Художествена обработка на текстил” в НГПИ „Свети Лука” и е възпитаник на НХА със специалност „Текстил – изкуство и дизайн” в класа на Доц. Д-р. Проф.Вержиния Маркарова. В последната година посвещава времето и уменията си в сферата на модния и графичен дизайн.

Участва в над 20 групови изложби, фестивали и салони на изкуствата в България,Македония, Сърбия и Китай, а първата й самостоятелна изложба ще се състои в екслузивното пространство за изкуство, култура, мода и общуване „Ellinor’s House”.

Повече за Мария- Елена: http://www.malenartist.eu/

 

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.