“Pollution” – Греди Асса (живопис) и Елена Филипчева (колажи) в галерия КОНТРАСТ

“Pollution” – Греди Асса (живопис) и Елена Филипчева (колажи) в галерия КОНТРАСТ

Галерия КОНТРАСТ

представя

Pollution

ГРЕДИ АССА (живопис)

ЕЛЕНА ФИЛИПЧЕВА (колажи)

27 април – 14 май 2018

Откриване: 27 май (петък), 18:30ч. – ул. “Цар Самуил” 49

Pollution е обратната страна на екологията. Приемаме невъзмутимо натрупващите се лоши новини: почвата, въздухът, водата, растенията, животните понасят следствията на човешката намеса. Всяко действие, всяко движение, всяка работа оставя отпадък, боклук, нечистота. Кога ще бъде прехвърлена мярата, отвъд която настъпва антиутопията? Престъпен ли е прагът на необратимите процеси? Надхвърлен ли е пределът, който ще доведе до разпад на екосферата?

Pollution е парадоксално понятие. Наред с обичайните негативни конотации, то има и едно малко известно измерение. Животът в познатите ни форми не би бил възможен без Pollution. Според британския биолог Джеймс Лавлок кислородът в атмосферата на земята е резултат от Pollution. Кислородът е токсичен, предизвиква мутации, вероятно е канцерогенен и ограничава дълголетието на организмите, но без него те не биха били живи.

Ромен Гари – автор на първия екологичен роман Корените на небето (1956 г.) – открива надеждата за съхранение на биосферата в общностите, заети с маргинални занимания: художници, отшелници, градинари, изследователи, еко-активисти…

Изложбата е нашият отговор на тази покана. В епохата на трансхуманизма връзката на хората със света става хлабава. Изкуството увеличава зоната на чувствителност и превежда абстрактни научни постановки на езика на сетивата и емоциите. Колажите на Елена Филипчева превръщат еуфорията на консумацията в естетика на разхищението. Греди Асса се вглежда в плодове и зеленчуци и преобръща канона на натюрморта. Плодовете и зеленчуците са иронично кадрирани в жанра на „официалния портрет“ – жест за компенсиране на вкоренения навик да не забелязваме растенията, известен като plant blindness.

Френският социолог Бруно Латур е убеден, че екологията докарва до лудост. Единственият лек срещу нея е спешното преосмисляне на прогреса като се пренастрои посоката му в „ретрогрес“. Бихме казали: едно спиране върху картината.

Изкуството изстрелва всекидневния прах от душата. Желаем ли „Закуската на тревата“ да бъде на асфалта или на бетонна площадка? Изложбата Pollution е превръщането на вредната емисия в мисия на това, което не виждаме и не усещаме: природата в нашите вътрешни пейзажи. Тя е зов за завръщане на ентусиазма като сменим нагласите във всекидневието.