„Пазители“ – изложба на Лили Владимирова и Крум Дамянов във Венеция

„Пазители“ – изложба на Лили Владимирова и Крум Дамянов във Венеция

Съвместен проект на Арт-галерия “Нюанс” и “Мизерикордия ди Венеция” представя  българските творци в Италия

 

 

На 5 май във Венеция палацо “Misericordia di Venezia” ще отвори врати, за да покаже експозицията  “Guardians”(“Пазители”).   Културният храм, един от най-старите и обичаните от венецианците и гостите на уникалния град е дал пространство на двама утвърдени български творци – Лили Владимирова (иконопис) и проф. Крум Дамянов (скулптура).

Изложбата, посветена на българското председателство на съвета на ЕС е първото по рода си културно събитие, представящо мост между православната иконопис и модерната скулптура, между българската и италианската култура и духовност.

Вечно романтичната Венеция ще бъде дом на една неповторима композиция от традиция и съвременност, създадена  от двамата любими български творци Лили Владимирова и Крум Дамянов.

Проектът – изложба и каталог – се реализира от Арт-галерия “Нюанс”, съвместно с “Misericordia di Venezia”.

Експозицията поставя непреходната тема за универсалните човешки ценности в съвременния объркан и забързан свят.

“Пазители” на духовността, на културното многообразие, на търсенето, на вярата и любовта.

Откривателят на таланта на българските автори Лили Владимирова и академик Крум Дамянов за италианската публика е италианският колекционер и меценат д-р Пино Бизаца . От него идва и поканата за съвместната работа на Арт-галерия “Нюанс” и “Мизерикордия ди Венеция”. Мостът между културите и творците е авторитетният италиански изкуствовед проф. Джулиано Пизани, който курира изложбата и е автор на главните есета в каталога.

За “Пазители” проф. Джулиано Пизани пише :

“Нашата идентичност минава през следното разсъждение: в света като цяло, за да се съпоставим с другите народи, се налага да разберем техните обичаи, начин на живот, светоглед, култура – тоест в какво се състои тяхната идентичност. Това е процесът, който наричаме инкултурация – очевидно е, че доловима разлика има, само ако базата за сравнение е ясно определена. Следователно, за да разберем другите, трябва да се запитаме кои сме ние, да опознаем каква е нашата история, какъв е светогледът, който ни кара днес да мислим и разсъждаваме по определен начин…

 

Крум ни безпокои, тревожи ни, събужда ни внезапно; Лили ни успокоява, утешава ни, дава ни упование. Изтерзаните скулптури на Крум от керамика, бронз и алуминий, които се сливат в зашеметяващо ефектни съчетания, влизат в диалог на тази изложба със светлината, очарованието и вътрешното спокойствие на иконите на Лили. Тя е пазител на традицията и на идентичността, той изобличава безразличието и заплахата на безчовечността. И двамата поверяват на изкуството отговорността, която му се полага. Те са нашите стражи.”

Проф. Крум Дамянов

„Аз променям смисъла, интерпретацията, съдържанието на онова, което е общоизвестно. Почитам традициите и диалога с традициите. Това е като поглед в огледалото за задно виждане, който ти позволява да продължиш напред.“

Лили Владимирова

“Когато проф. Пизани ни покани, той отвори вратите на галерията и на страната ни с признанието, че не само се вписваме а и оставяме следа в културния живот на вечния град! Тази вяра от негова страна ни даде крилете и силата да извършим този полет над пътя по който вървим.

Тук няма езикови бариери, няма претенции за територии, няма граници, няма задкулисие и демагогия, тук не търсете това…

Тук има кауза, която се надгражда от глада на хората с дълбока душевност, има вяра, която е в доброто, далеч надхвърляща религии и етноси, има мисия, която ни обединява да съхраним мира чрез изкуството, което е вечно! Тук има ПАЗИТЕЛИ !!!”

 

Лили Владимирова и Крум Дамянов - изложба във Венеция