“IMP-ART: Невъзможно изкуство” – ретроспектива на Йохан ЙОТОВ в галерия САН СТЕФАНО

“IMP-ART: Невъзможно изкуство” – ретроспектива на  Йохан ЙОТОВ в галерия САН СТЕФАНО

Галерия САН СТЕФАНО

представя

ЙОХАН ЙОТОВ

“IMP-ART: Невъзможно изкуство”

изложба, графика

08 май- 03 юни 2018

Вернисаж: 08 май 2018, 18-20ч. – ул. „Сан Стефано“ 22, София


Галерия Сан Стефано има удоволствието да Ви покани на “IMP-ART: Невъзможно изкуство” – ретроспективна изложба на художника и преподавател по Графика в НХА – доцент Йохан Йотов, в която невъзможното става възможно.

Експозицията ще представи над 80 от най-добрите му творби, разположени в двата галерийни салона – основния салон и пространството за съвременно изкуство срещу него. В главния салон зрителя ще има възможността да види графики, които се доближават максимално до естетиката и философията на направлението Имп-арт.

Имп – арт е съкращение на impossible – art и дословно означава невъзможно изкуство. Невъзможността се състои главно в това, че изобразяваните обекти и пространства могат да бъдат построени върху двумерна равнина, но е невъзможно да съществуват в реалната действителност. За рождена дата на направлението се счита годината 1934 със създаването на т. нар. „Триъгълник на Пенроуз” от шведа Оскар Ройтерсверт. Той е и най-ярката фигура в тази област, създал повече от 2000 конструкции.

Йохан Йотов започва своята творческа работа в направлението IMP-ART като усърден изследовател още преди 20 години. Той се стреми да не разчита единствено на любопитните оптични ефекти, а чрез инструментариума на имп – арт овеществява неща, невидими за окото, или за невъоръженото око. Въоръжено, защото много от идеите за графичните произведения идват от надничането в микро и макрокосмоса, до там, докъдето могат да ни заведат оптическите прибори, a oт там нататък надничането става единствено посредством човешката фантазия.

Работите му са изпълнени в класически графични техники като каменна литография и смесването на различни прийоми от богатия арсенал на дълбокопечатните гравюри. Всичко това е една доста трудоемка и продължителна работа, изискваща предварителното акумулиране на голямо количество енергия и умение за нейното равномерно източване в дългия процес за осъществяване на творбата.

В показаните творби отсъства каквато и да е намеса на дигитални средства, като по този начин автора предава онази живост на ръчното изпълнение, (колкото и прецизна да е обработката), невъзможна за постигане при безгрешните компютърни изчисления.

Акад.проф.д-р ИВАН ГАЗДОВ:

Изложбата излъчва определена лиричност и зрителят се потапя като че ли в друг свят, който му се поднася, освен за мислите и за всички сетива, различаващи изкуството. Йохан Йотов е единствен по тази линия на ИМП-АРТА като омекотява остротата на основния проблем в картината и я прави по-хуманна и доловима и за съвсем неизкушения зрител от енигмите на изобразителното битие. Изложбата е ретроспективна и показва най-доброто от многообразното творчество на графика доц.Йохан Йотов като достоен апотеоз на един впечатляващ артистичен откривател.”

Акад. проф. ХРИСТО СТАЙКОВ:

Неговите композиции притежават едно важно качество на картинната визия – подчиняват частното към общото, малкото към голямото, второстепенното към главното. Те са конструирани като единно художествено пространство, въздействат монолитно и същевременно възбуждащо и нашепват за пиршеството на детайла. Така той постига магическо очарование, трансформирайки чувството за обем и пространство в симулантно чувство за време. Той ни омайва с поетичния полет на фантазията, с изключителен усет към светлосянката, мекотата на преходите, звучността на контрастите. Изявената му до краен предел пластична жажда и перфектното му майсторство за съчетанието и утотребата на цветовата гама са уникални до такава степен, че спокойно можем да медитираме пред всяка негова работа.”

 

Johan Yotov - grafika v galeria San Stefano