Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
Симеон СИМЕОНОВ – “Гравитация” в галерия СТРУКТУРА | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

Симеон СИМЕОНОВ – “Гравитация” в галерия СТРУКТУРА

Симеон СИМЕОНОВ – “Гравитация” в галерия СТРУКТУРА

Галерия СТРУКТУРА

представя

СИМЕОН СИМЕОНОВ

Гравитация

Куратор: Мария Василева

10 май – 09 юни 2018

Откриване: 10 май, четвъртък, 19-21 часа – ул. “Кузман Шапкарев” 9, София 

 

СПОРЕД ЗАКОНА ЗА ГРАВИТАЦИЯТА МЕЖДУ ВСЕКИ ДВА ОБЕКТА С МАСА ИМА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ, ОТ КОЕТО СЛЕДВА, ЧЕ ОТДЕЛНИЯТ ОБЕКТ ИЗПИТВА ПРИВЛИЧАНЕ ЕДНОВРЕМЕННО КЪМ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОБЕКТИ И НА СВОЙ РЕД ГИ ПРИВЛИЧА.

Симеон Симеонов се интересува както от физическия, така и от философския аспект на гравитацията и съществуването във Вселената.

Триизмерността на скулптурната форма е силно податлива на универсалното притегляне. Експериментите на автора с латекс и боя оставят формата на естествените сили, които я моделират по свой начин. Намесата на скулптора е относителна.

В тези опити, обаче, времето играе съществена роля. Тази категория представлява сериозен интерес за Симеон Симеонов и той я включва като основно измерение в скулптурата, така както Алберт Айнщайн описва гравитацията не като сила, а като последица от изкривяването на пространство-времето.

В серия от релефи авторът “разсекретява” промишлените материали, които използва, като ги вади на показ и показва историята на творбата, т.е. миналото, като още един начин за включвате на времето в изложбата.

Работата си с бяло платно Симеон Симеонов определя като работа с бъдещето. Разработвайки свой собствен метод, авторът създава пластики, в които има нещо непредсказуемо – те могат да се случат, но също и да не се случат. Релефите са изключително податливи на светлината и непрекъснато се променят. Времето участва пълноценно при възприемането им.

Формите, с които Симеон Симеонов работи, го интересуват от доста време. Те са геометрични (архитектурни) и биологични. Правите линии и ъглите вървят редом с кривите и уютните извивки на човешкото тяло. Минимализъмът на изказа позволява на художника да се вгледа в “ядрото” на материята и собствената си чувствителност. При Симеон Симеонов гледането винаги върви едновременно навътре и навън. Взаимодействието със средата и архитектурата на мястото е от съществено значение за въздействието на творбите. Пространството ангажира и различен тип намеса – намесата на геометрията, като проекция на разума и рационалното мислене.

* Изложбата се осъщестествява с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф“