Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Албания на прага на промяната (1990-1991)“ – фотографска изложба на ДЖОН ДЕМОС

„Албания на прага на промяната (1990-1991)“ – фотографска изложба на ДЖОН ДЕМОС

„Албания на прага на промяната (1990-1991)“ – фотографска изложба на ДЖОН ДЕМОС

„Албания на прага на промяната (1990-1991)“ –  фотографска изложба на ДЖОН ДЕМОС

ГАЛЕРИЯ SYNTHESIS

представя

ДЖОН ДЕМОС

АЛБАНИЯ НА ПРАГА НА ПРОМЯНАТА (1990-1991)

фотографска изложба

11 октомври –  11 ноември 2018

Откриване: 11 октомври 2018 , 19:00 ч – бул. Васил Левски 55, София

Среща с автора: 12 октомври 2018 I 19:00 ч.

 

“Портрет на мрачните дни на един народ.”  Така големият албански писател Исмаил Кадаре описва “АЛБАНИЯ на прага на промяната (1990-1991)” на фотографа Джон Демос, един от първите, които снимат страната по време на рухването на тоталитарния модел на управление.
Изложбата и едноименният албум се фокусират върху критичната точка, отбелязала колапса на политическия режим и съпъстващата го социална промяна в периода 1990 – 1991г.
Фотографиите предават драмата на прехода във всичките й многопосочни лица.  Кадри, отбелязващи най-значимите събития в превратния политически климат, се редуват с улични сцени и художествени образи на чисто човешките моменти от ежедневието в цялата им полярност – от преживяването на новооткритата свобода до дълбочината на личната трагедия.

Силата на този репортаж е в увереността, която дава на зрителите, че те са свидетели на реалните събития, в разбирането на чувствата и мислите на хората, които преживяват този процес, в усещането за едва доловимите нюанси, събрани в една истинска палитра от моменти – миниатюри, изграждащи картината на едно социално и лично прераждане.
Подобно на “Сенки на мълчанието”, най-известният му проект, заснет през 80-те години на миналия век,  Джон Демос използва визуалните възможности на фотографията за прекрачване на границата на конкретиката на изображението в създаването на универсална митологема – образи на прага на промяната.
Изложбата “АЛБАНИЯ на прага на промяната (1990-1991) ” е показана за първи път през 2008г. на фестивала Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles, а сега за първи път ще бъде представена и пред българската публика – от 11 октомври до 11 ноември в Галерия за фотография SYNTHESIS.

 


***

John Demos-photographerДжон Демос е един от водещите фотографи в Гърция, основател на Photographic Center of Athens и фотографската агенция ApeironPhotos, която е представител на агенции от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho.
Роден е в Солун през 1944 г. Завършва история на изкуството и живопис в University of Chicago. През 1968 г. се завръща в Гърция, където преподава изобразително изкуство, фотография и философия.
През 1976г. публикува първата си монография” The Greece that is passing.” Тя е последвана от многобройни албуми, книги и публикации. Работата му е показвана на най-престижните фотографски фестивали и фотографски центровев цял свят, сред които Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles, Primavera Fotografica в Барселона, The Photographers Gallery в Лондон и Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон.
През 1995г. създава PhotographicCenter of Scopelos, където работи като художествен директор до 1999 г.  Той е куратор на някои от най-значимите изложби в Гърция.
Фотографиите му са част от колекциите на най-големите музеи и фотографски галерии – сред които центъра “Жорж Помпиду” в Париж, Института по изкуствa в Чикаго, ThePhotographer’s Gallery в Лондон, Център за модерно изкуство Gulbenkian в Лисабон, MetropolitanMuseum of Photography в Токио, както и в многобройни частни колекции.
Един от най-известните му проекти – “Сенки на мълчанието” беше показана в Галерия за фотография SYNTHESIS през 2014г.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.