Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title РОМАН ГУМАНЮК – „Български гамбит“ в галерия ЛИК

РОМАН ГУМАНЮК – „Български гамбит“ в галерия ЛИК

РОМАН ГУМАНЮК – „Български гамбит“ в галерия ЛИК

РОМАН  ГУМАНЮК – „Български  гамбит“ в галерия ЛИК

Галерия ЛИК

представя

РОМАН ГУМАНЮК

„Български гамбит“

изложба – живопис

 11 – 24 октомври 2018

откриване на 11 октомври /четвъртък/ от 18.00 ч. – ул. „Лайош Кошут“ 37, София

 

Изложба на художника Роман Гуманюк наречена „Български гамбит“, организирана от фондация „Арт Спорт Талант“ и художествена галерия „ЛИК“, под патронажа на Национална спортна академия „Васил Левски“ – по повод 85-годишнината от провеждането на Първия индивидуален шампионат по шахмат в България.

Изложбата презентира авторски творби на художника Роман Гуманюк на тема – шахмат. Голямата серия от живописни миниатюри и платна на автора разкриват пред зрителите удивителния свят на древната игра. Представената експозиция включва 32 шахматни композиции, създадени от художника през различни години в България и по света.

Това е поредната изложба на автора, посветена на най-интелектуалния спорт. През 2014 година по повод 90-годишнината на ФИДЕ – шахматната федерация на Киргизстан и нейния президент Милан Турпанов откриват първата самостоятелна изложба на Роман Гуманюк в столицата на страната – Бишкек. В България художникът прави поредица от изложби на тази имплицитна тема, които са експонирани в София и Хасково.

Настоящата изложба е уникална и с това, че допринася за популяризацията на шахматната игра чрез визуалното изкуство. За първи път висше учебно заведение в България ще бъде домакин на тази тематична експозиция – аспект, важен не само за всички, които се интересуват от шахмата, а също и за тези, които се занимават с изучаването и развитието на тази игра, съчетаваща елементи на наука, спорт и изкуство.

Художникът Роман Гуманюк е роден 1985 година в Киргизстан. Той работи в различни жанрове и с богат набор от техники. До момента има 30 ­самостоятелни изложби. Творбите му са представяни в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.

След официалното откриване на 11 октомври 2018 г. в галерия „ЛИК“ от 18:00 часа (вход – с покани и журналистически акредитации) изложбата ще бъде представена и в Национална спортна академия „Васил Левски“.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.