“Крехко разрушаване на материалите” – галерия „Червената точка“ навърши 5 години

“Крехко разрушаване на материалите” – галерия „Червената точка“ навърши 5 години

Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

представя

“Крехко разрушаване на материалите”

Скулптура в дърво, хартия и метал

12.10 – 02.11.2018

Откриване:  12 октомври – ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 24, София

Галерия „Червената точка“ навърши 5 години. Галерията отбелязва рождения си ден с изложба, която проследява развитието на авторите от нейното начало.

“Крехко разрушаване на материалите” е технически термин, който се прилага за материали като стъкло, метал и дърво, и изследва зараждането на пукнатини, образувани под въздействието на вътрешни и външни сили. „Крехко разрушаване на материалите“ се нарича и юбилейната изложба на галерия „Червената точка“. Изложбата предлага „пътуване“ в последните пет години като представя авторите, с които галерията работи в началото, когато е изкушена предимно от дървото като материал, с последните им и най-нови творби в момента. С годините програмата на галерията се отдалечава от материала, но уважението към изграждащата сила на въздействието върху него и процеса на промяна остава в нейния фокус.

Изграждането е съпроводено с разрушаване. За да имаш, трябва да отнемеш. За да спечелиш, жертваш. За да изградиш, рушиш, преоформяш материала, опълчваш му се, но с внимание и уважение.“ – гласи посланието на юбилейната за „Червената точка“ изложба, а провокацията към посетителите е надграждането на насладата от красивото.

Кратката история на „Червената точка“ тръгва от материала – галерията започва като място за съвременна интерпретация на традиционната дърворезба, но в последните две години в програмата й влизат все повече концептуални проекти на утвърждаващи се български куратори, сборни и самостоятелни изложби на нови и на утвърдeни автори с различни търсения и находки от съвременната арт сцена.

Изложбата, посветена на 5-та годишнина от откриването на галерията, обръща поглед назад в избора на авторите и споделя с тях крехкото състояние на сегашния момент – “тук и сега”, стъпил на изминалия път, за да продължи нататък.

За последователите на галерията имената им са познати: Ваня Димитрова, Деница Дакова, Владимир Мичев, Георги Великов, Даниел Мирчев, Димитър Митев, Николай Мартинов, Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Цветан Николов. Връзката между минало, настояще и бъдеще е заложена в представянето и на трима нови за галерията автори – Калия Калъчева, Никола Божков и Ради Станчев.