Снежана Симеонова – скулптура от камък и бронз в галерия КОНТРАСТ

Снежана Симеонова – скулптура от камък и бронз в галерия КОНТРАСТ

Галерия КОНТРАСТ 

представя

СНЕЖАНА СИМЕОНОВА

скулптура от камък и бронз

23 октомври – 23 ноември 2018

куратор на проекта:  проф. Аксиния Джурова

Откриване: 23 октомври, 18:30 ч. – ул. Цар Самуил 49, София

 

Снежана Симеонова е автор, който парадоксално притежава по-голяма аудитория и популярност в чужбина, отколкото в собствената си страна. Основната причина за това е специфичният и афинитет към реализация на монументални форми, които в България (с изключение на поръчкови паметникови реализации) са изключение. Така авторовото присъствие, което откриваме в Германия и Австралия, Китай и Южна Африка, Белгия и Нова Зеландия, Япония, Франция, Израел, Турция… очертава контурите на една своеобразна мрежа от нейни произведения, която покрива различни континенти и се вмества в разнообразни културни, художествени и пластични традиции. Този широк хоризонт на изяви (тя има в биографията си повече от 55 международни симпозиума за камък, бронз и дърво и над 20 самостоятелни изложби), без съмнение играе ролята на своеобразен катализатор, който подхранва и държи в готовност един гъвкав арсенал от пластически решения, които се вместват в специфичните предизвикателства, които създава всяка канеща страна. Със сигурност това рефлектира и дава основание към нейното цялостно творчество да бъде добавена и още една характеристика: паралелното, непресекващо желание да работи едновременно в няколко направления, да опитва непознати материали, да търси своеобразни комбинации между тях, да екскпериментира с формите достигайки понякога и до необичайни, нетрадиционни решения.

Настоящата изложба следва да бъде видяна именно от такъв ракурс. Въпреки че авторката навършва 65 години, тя не търси ретроспекция или равносметка на изминатия от нея път. По-скоро обратното, тя показва продукция създадена през последното десетилетие – време, в което тя работи както с фигурални така и с абстрактна форми, използва разнообразен материал, създава цикли от произведения („Мрежи”, „Пространство”, „Фигури”) които демонстрират цялата широта на нейните пластически възможности. Това е изложба, която предстаавлява моментна снимка на едно пълноценно творчество изпълнено с постоянно творческо напрежение и мощ, а разнообразието в нея е плод на естественото състояние на нейния непрестанно търсещ творчески дух.

 

 

Трансформациите на Снежана Симеонова

 

Всяка изложба, която обхваща по-голям период от дейността на един скулптор или художник подлага изкуствоведа да се опита да проследи пътя, през който той преминава в своите търсения, намиране на нови средства за изразяване и своеобразното му помъдряване.

Изложбата на Снежана Симеонова в Галерия „Контраст“, в която тя се представя с 27 малки пластики, изкушава към подобен прочит на пътя от последните две десетилетия (2000-2018). Бих определила този път като безкрайни трансформации на пластичния й език. Той е богат на препратки, като се почне от древно египетската пластика, с характерния за нея синтез на формите, премине се през надиплените необарокови драперии на нейните „дами“ и се стигне до изчистената стилистика на новото време. Той е и определено привлекателен с типичното за нея съчетание на различни материали: бронз, полиран до съвършенство оцветен камък, керамика, дърво, папие маше, тъкани и т.н. и е изразител на една изконна игра между мъжа и жената – чувствена и еротична.

Пробвайки се в почти всички скулптурни жанрове с невероятна вътрешна освободеност и не без елемент на фриволност, обогатила декоративните средства на пластичното изкуство, смея да твърдя, че тя е един от най-интересните съвременни скулптори в нашето изкуство, в широкия диапазон от монументалните й изяви по цял свят до тази извадка от пъзела, показан в Галерия „Контраст“, на която любителите на изкуството имат възможност да се насладят през късната есен.

Аксиния Джурова