Галерия АКАДЕМИЯ :: 30 години „Група Градът“

Галерия АКАДЕМИЯ :: 30 години „Група Градът“

Галерия АКАДЕМИЯ

представя

30 ГОДИНИ ГРУПА ГРАДЪТ

сборна изложба

Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров

03 – 23 април 2019

Откриване: 03 април 2019, 18:00 ч. –  галерия „Академия“ (НХА, ул. Шипка 1, София)

ГРУПА ГРАДЪТ ще даде пресконференция в залата на Галерия Академия на 2 април, вторник, от 11:00 ч.

 

Експозицията отбелязва трите десетилетия, изминали от знаменателните арт-акции, осъществени от групата в края на 80-те и началото на 90-те. Те се оказват преломни по отношение на стагнираната художествена сцена у нас и важни за посоката на значима част от артистичното развитие на поколението на тогавашните млади творци.

Групата се създава през 1986 г. по необичаен дотогава начин –по инициатива на изкуствовед – Филип Зидаров, който привлича няколко млади, но вече изявени живописци около идеята за „изложба без картини“. Намерението е провокативен отказ от конвенционалността на толерирания и направляван „свободен“ вариант на социалистическия реализъм и превръщане на самото експозиционно пространство в произведение и инструмент за комуникация с публиката. Всъщност това е първата в историята на художествената практика у нас кураторска изложба, далеч преди този термин тук да получи гражданственост.

След почти двегодишна подготовка изложбата ГРАДЪТ?, в която, освен членовете на Групата, е поканен за участие и живописецът Свилен Блажев, се открива през юни 1988 г. в изложбената зала на СБХ на ул. Раковски 125 (днес „Райко Алексиев“). Тя предизвиква небивал публичен интерес. По същество това е първата в България изложба от инсталации в галерийна среда.

Успехът на начинанието води до решението Групата да продължи съвместните си изяви. През май 1989 г. със спонсорството на ДП „Вторични суровини“ и по покана на Дома на хумора и сатирата в Габрово от отпадъчен метал бе сътворена монументална „Вавилонска кула“, съществуваща на място и до днес.

По силата на новия, разрешаващ частна стопанска дейност Указ 56, Групата регистрира своя фирма „Галерия Градът“, една от първите в този бизнес у нас след 1989 г. По силата на договор със Стопанската камара тя получава постоянно изложбено пространство в сградата на БИСА на Раковски 134, месеци преди същата да бъде предоставена на СДС.

През февруари 1990 г. по време на последния конгрес на ДКМС, свикан за своето преименуване в „Българска демократична младеж“, Групата осъществява в пространството пред НДК акцията „Хамелеон“. Официално пърформансът е „поръчка“ от ДКМС с хонорар и с предоставен „материал“ от непопълнени членски книжки, който прераства в неподозирани от поръчителя резултати, в която широката публика е призована да довърши временната творба, забивайки върху нея собствените си комсомолски книжки. Този пърформанс, превърнат в хепънинг, е и първият в страната пример на социален акционизъм.

През лятото на 1990 г. по покана на Галерия Бонингтън към Политехническия университет на Нотингам, Англия, Групата прави първата си изложба зад граница, наречена „Градът Утопия“.

През 1991 г. Група Градът ползва за свое експозиционно пространство част от магазина на Творческия фонд на СБХ на бул. Цар Освободител и осъществява следващата си неконвенционална проява – „Градът на тавана“ в таванското ателие на художника Дари Милев.

Група Градът съществува като творческо обединение със съвместна дейност до 1992 г.

След това по взаимно съгласие всеки от членовете ѝ продължава кариерата си самостоятелно според своите индивидуални артистични интереси и приоритети.

Настоящата експозиция е организирана около няколко акцента:

Отбелязване и документиране на 30-те години, изминали от активния период на Група Градът.
Показване на част от творбите от първата съвместна изложба.
Експониране на произведения на членовете на Групата от преди, по време и след нейната обща дейност.
Припомняне и поглеждане от дистанцията на три десетилетия към събития, творби и идеи, оказали значимо влияние върху последвалите процеси на българската художествена сцена.