Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title МАЙСТОРИ – обща изложба живопис в галерия ЛОРАНЪ

МАЙСТОРИ – обща изложба живопис в галерия ЛОРАНЪ

МАЙСТОРИ – обща изложба живопис в галерия ЛОРАНЪ

МАЙСТОРИ – обща изложба живопис в галерия ЛОРАНЪ

Галерия „Лоранъ“

представя

МАЙСТОРИ

сборна изложба, живопис

15 април – 15 май 2019

Официално откриване не се предвижда

София, ул. „Оборище“ 16

 

„Майстори“ е живописна изложба на галерия „Лоранъ“, чието заглавие по недусмислен начин ни въвежда в съдържанието й. Тя обърква, ако решим да я изтъкваме, защото няма нужда от това. Тук веднага ще споменем имената на авторите, които сме включили: Владимир Димитров – Майстора, Васил Стоилов, Златю Бояджиев, Иван Милев, Никола Танев, Иван Ненов, Борис Георгиев, Цанко Лавренов, Иван Пенков и др. Колекцията се показва за първи път като част от творбите са културна ценност и е рядко съчетание от пластични качества.

Васил Стоилов е представен с нежен детски портрет с фина тонална градация. В него прозрачно преливащите тонове и меките загатнати сенки оформят овала на детското лице и ни дават осезаема представа за прозрачната детска кожа. В допълнение използваната пастелна гама и контрастът й с лазурно-синята рокля постигат чистотата на детското излъчване.

При портретите на Владимир Димитров – Майстора неведнъж негов обект на внимание са първият му братовчед Павел и съпругата му Траяна. Спомняме си замислените и меланхолични портрети на Павел в различни възрасти или знаковото произведение „Размисъл”, за което е модел Траяна. В портрета в изложбата избраният ракурс и предпочетеният формат – полуфигура създават усещане за монументалност. Впереният в зрителя поглед, гордо вдигнатите глави и тъмната гама с няколко светлинни акценти засилват внушението за открити и силни хора.

Друг е подходът на Никола Танев, който в пейзажа си използва светлината, за да открои преекспониран на слънце изглед от о-в Самотраки. В него скупчените една в друга къщи сякаш стават източник на светлина. Преобладаващите бели, охри, пясъчни и маслинени цветове изтъкават върволици от постройки, улички и хора от островното селище.

В произведението си Борис Георгиев ни показва пасторално-идиличен пейзаж, в който се съдържат всички характеристики на иреалност. Майсторството на фините преходи е допълнено от използвания набразден ефект на основата като вид допълнително пластично изграждане.

Ключова тема в творчеството на Златю Бояджиев са пейзажите от Стария град в Пловдив. В случая голямо форматната работа е сред емблематичните за художника мотиви. В нея виждаме повтарящи се места, затвърдили се като устойчиви елементи в платната му – камбанарията на църквата „Св. Св Константин и Елена“, Часовниковата кула, арменската църква, подстъпите към Стария град.

Няма да ви разказваме всичко за новата ни изложба. В продължения на цял месец софийската публика, ще може да се наслади на една изключителната експозиция с музейна стойност.

Само ще добавим, че за изкушените ценители сме приготвили много изненади!

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.