Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Експерименти на Димитър Казаков – Нерон в арт пространство „Кооператива“

Експерименти на Димитър Казаков – Нерон в арт пространство „Кооператива“

Експерименти на Димитър Казаков – Нерон в арт пространство „Кооператива“

Експерименти на Димитър Казаков – Нерон в арт пространство „Кооператива“

Арт пространство „Кооператива“

представя

Димитър Казаков – Нерон

ЕКСПЕРИМЕНТИ

С дарението от Ловеч завършва цикъла „Нерониада“

18 април – 12 май 2019

Куратор: Аксиния Джурова
Откриване: 18 април, четвъртък, 18:30 часа – бул. „Янко Сакъзов“ 17, София

Още 66 творби на Димитър Казаков от дарението му в Ловеч – студентски рисунки с перо, графика – единични отпечатъци и рисувана керамика.

 

На 18-и април арт пространство „Кооператива“ съвместно с Художествена галерия Ловеч ще представят третата и заключителна изложба от цикъла си „Нерониада“, посветен на Димитър Казаков – Нерон, с изложбата „Експерименти“. Вдъхновен от атмосферата на възрожденските къщи в архитектурно-историческия резерват „Вароша“ в Ловеч, Димитър Казаков прави второто си огромно дарение на местната галерия. Подарява 185 графики и рисунки и 95 керамични пана. Рисунките и графиките, част, от които с антивоенна тематика, са създадени в ранните години на неговото развитие, а керамичните чинии и пана са част от 108-те творби, които успява да създаде едва за 4 дни.

Цикълът „Нерониада“, състоящ се от 3 поредни излобжи на Димитър Казаков, завършва със завръщане към ранното вдъхновение на автора и непрестанно експериментиращата му същност. Самият художник най-добре определя характера на своите произведения: „Аз съм художник, възкресяващ загинали светове и цивилизации и техния дух. Тези мои творби, отразяващи природата, любовта, космоса, войната, са едно своеобразно мечтание за миролюбивите идеи на планетарния разум. Някога инстинктивно, полуясно-видно, с тези нарисувани бели листи, налучквал бях днешните проблеми и това е една подсъзнателна дейност…“

Защо керамика? „Камъкът се руши, но керамиката остава.“ – казва Нерон.

Какво е предназначението им? „Да бъдат гледани.“

 

 

 

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.