СГХГ представя изложбата ТЕРЕН МЕДЕЯ

СГХГ представя изложбата ТЕРЕН МЕДЕЯ

Софийска Градска Художествена Галерия

представя изложбата

ТЕРЕН МЕДЕЯ

17 – 21 април 2019

 Куратори на изложбата са Снежина Петрова и Весела Ножарова

Откриване на 17 април 2019 г. от 18.00 ч. – ул. Генерал Гурко 1, София

 

Изложбата представя всички етапи от реализацията и надграждането на проект „Медея“ – един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

През 2017 г. сдружение „Легал арт център“ печели финансиране по направление FUSE/СЛИВАНЕ  с концепция за театрален проект „Медея“, който се развива и в социалната сфера чрез провеждането на поредица от обучения и включване на деца от  различни етнически общности в театралния спектакъл „Медея“. Проектът изследва възможностите на съвременния театрален продукт да осъществява интеграционна и образователна роля.

Два месеца преди официалната премиера на „Медея“ на сцената на Античен театър в Пловдив /28.06.2019 г./, ще имате възможност да надникнете зад кулисите на проекта и да се запознаете с пътя на творческия екип до финалната му реализацията.

Генезисът на конфликта МЕДЕЯ/ЯЗОН ще бъде представен през различни визуални материали, картини, фотографии, видеа, текстове и макети.

Изложбата представя психодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова и заснети от Найо Тицин,  художествените ателиета на Цветелина Спиридонова, фотографиите на Павел Червенков с актьорския екип на проекта, сценографските проекти на Зина Генч – асистент на проф. Катрин Брак в Akademie der Bildenden Künste München и нейни студенти, в сътрудничество със студенти от специалност „Сценичен дизайн“ на НБУ с преподавател д-р Христина Дякова, и резултатите от „clipclaptheatre – Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца“, която Снежина Петрова стартира през 2018 г. Текстовете за изложбата са изготвени съвместно с Ивет Мишелфелдър – преподавател по театрознание в Akademie der Bildenden Künste München.

Куратори на изложбата са Снежина Петрова и Весела Ножарова.

Графичен дизайн: студио „Луноход“/Теодора Симова.

 

Представени проекти в рамките на изложбата:

 „Медея“

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Нов български университет, Сдружение “Алианс за равни права и устойчивост”, Фондация “Аракс”, Организация на евреите „Шалом“, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“ и Гьоте-институт България.

Превод от старогръцки език на едноименната трагедия от Еврипид: гл. ас. д-р Георги Гочев и Петя Хайнрих

Участници и водещи на обученията: Снежина Петрова, Георги Гочев, Александра Гочева, Цветелина Спиридонова, Ася Иванова, Десислава Шпатова, Асен Аврамов и Найо Тицин.

Творчески екип на спектакъла:

Режисьор: Десислава Шпатова

Композитор: Асен Аврамов

Сценография и костюми: Зина Генч, Германия

Актьорски състав: Снежина Петрова, Петър Дочев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ивайло Драгиев, Георги Гоцин и Койна Русева

Античен хор – Ася Иванова и студенти от НБУ

Със специалното участие на деца от различните общности в Пловдив

Музика на живо: Стоян Караиванов /баян/ и група „ВАКАЛИ“.

 

„Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община, Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Фондация „Здраве и социално развитие“.

Екип: Снежина Петрова, Георги Гочев, Александра Гочева и Цветелина Спиридонова

 

#clipclaptheatre – Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ и в партньорство със Съюз на артистите в България.

Екип: Снежина Петрова, Теодора Симова, Илко Ганев и Фондация „Арс Милениум“