Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя изложба на Йо Макдоналд в галерия ONE MONEV

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя изложба на Йо Макдоналд в галерия ONE MONEV

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя изложба на Йо Макдоналд в галерия ONE MONEV

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя изложба на Йо Макдоналд в галерия ONE MONEV

София Хартиен Арт Фест

и

Галерия ONE MONEV

представят

Йо Макдоналд (Шотландия)

Колекцията II​

самостоятелна изложба

18 април – 12 май 2019

Официално откриване: 18 април – четвъртък, 18.30 часа – улица „Иван Вазов“ 14, София (ъгъла на улица „6-ти септември“)

 

За втори път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ  ще представи изложба в галерия ОNE MONEV. Авторката Йо Макдоналд от Шотландия, беше наградена миналата година от галерия ONE MONEV в международния конкурс АМАТЕРАС. Наградата е самостоятелен проект, който да покаже един интересен свят, създаден от авторката с нейните приказни истории в хартия. Изборът на тази авторка е в унисон с тенденциите, които подкрепя галерията – иновация, концептуална визия и съвременни послания.

​Йо Макдоналд не е непознат автор за почитателите на хартиеното изкуство. Тя е двукратен носител на награди в годишния конкурс през 2013 и се отличава с лек романтизъм, преплетен с концептуална идея. Шотландия е страна на приказки и това е част от концепцията на авторката. Ето какво казва самата тя за изкуството си:

„… Работите  ми са за история и разказване на истории. От ранна възраст,  съм очарована от книгите и разказването на истории. Помня въодушевлението си и ежеседмичното удоволствие да си избера книга от местните книжарнички. За мен четенето беше голяма утеха. Впусках се в един свят на бягство, където имах известен контрол върху приключението. Като възрастен, не съм загубила очарованието което ми носи писаното слово. В своята работа, съм експериментирала много с традиционните техники за тъкане на гоблени, използвайки хартия като алтернатива на обичайните вълнени и текстилни материали. Обичайно използвам употребявани книги и печатни материали, но вградената им история е това, което ме привлича.

​Обектите вече съдържат следи от миналото – пръстови отпечатъци, кожа, посвещения, надраскани бележки – които ни дават поглед към техния по-ранен живот. Трансформирам книгите и ги превръщам в нови структури, които все още съдържат оригиналната си история, но вече  имат нова визуална форма.

​Визията е от изключително важно значение: образа на буквите, цветът и качеството на хартията, особено когато остарява, както и ъглите на страниците. Откриването как един материал може да бъде манипулиран – качествата и възможностите на самата хартия – дълбоко ме вълнуват.

​Заинтригувана съм от спомените, които се съдържат в определени текстове. Когато историите се разказват и продължават да бъдат разказвани през поколенията, тогава те не се забравят. Те се превръщат в спомена за това кои сме ние.”

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.