Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Николай Тотев „Стихове без абсент“ в Галерия ЕНАКОР

Николай Тотев „Стихове без абсент“ в Галерия ЕНАКОР

Николай Тотев „Стихове без абсент“ в Галерия ЕНАКОР

Николай Тотев „Стихове без абсент“ в Галерия ЕНАКОР

Аукционна къща „Енакор“

представя

Николай Тотев

„Стихове без абсент“

изложба, живопис

13 – 27 юни 2019

Откриване: 13 юни 2019 – ул. „Иван Денкоглу“ 30, София

Изложбата на Николай Тотев, озаглавена „Стихове без абсент”, е вдъхновена от изявения интерес на Аукционна къща ЕНАКОР към старите майстори. Тотев е художник, следващ своите пориви, които намират израз в творчеството му. В настоящата изложба, произведенията са нарисувани специално за галерията, в която са изложени. По този начин пространството и творбите, макар привидно различни, са взаимосвързани. В експозицията „Стихове без абсент” в Аукционна къща ЕНАКОР художникът излага двадесет и девет картини с препратки към класически произведения на изкуството, които са оказали силно влияние върху неговото развитие като творец и личност. Произведенията, които Николай Тотев интерпретира и пречупва през своя светоглед, съдържат актуални отговори на търсенията му през годините. Тотев ни разхожда през цялата история на изкуството и разкрива пред нас неговата необятност, силни послания и обвързаности.

Рисуването за Николай е начин за разбиране на реалността, за заявяване на лична позиция, то е начин на живот. Впечатляващо в светоусещането му е, че не се поддава на определени моди, ограничения и норми. Чрез изкуството Николай Тотев търси и брани свободата си, чрез него се себеизразява и излага възгледите си. Художникът успява да доближи гледащия до своя личен свят. Представените произведенията в изложбата „Стихове без абсент” разкриват пред нас задълбочения анализ на Тотев, познаването и осмисленото пресъздаване на класически произведения на изкуството. Той търси връзка с миналото и получените от него уроци. Картините на художника подтикват към размишления за някогашните човешки търсения, желания и въпроси, които в действителност са актуални и днес, но в друг контекст и перспектива. Произведенията на Николай Тотев са неговото огледало на днешния свят – разкриват възприятия, нагласи и наложени ценности. Художникът не провокира публиката, за него това е мимолетно, той се стреми да предизвика интерес и размисъл у гледащия. Художникът буди желание творбите да се осмислят по-добре и да се обърне внимание на тяхното послание и символика. Тотев вдъхновява търсенето на по-дълбок смисъл в света, който ни заобикаля, на случващото ни се като общество и най-вече като човешки същества. Някои от препратките, които художникът прави към класически произведения, на пръв поглед са малко далечни, небуквални и една идея абстрактни. Именно това е предизвикателството за Николай Тотев и поанта в изложбата „Стихове без абсент“.

Тотев има изграден стил, а образността му е специфична и отличителна. Той умело борави с контрастите между черно и бяло, които допринасят за въздействието на произведенията му. Отличителна характеристика за художествените му похвати са и ярките цветове, които използва за голяма част от картините си. Художникът, със своя характерен стил, символика и отражения на съвременния свят, прави обвързаността с класическите произведения още по-интригуваща. Той окуражава да прозрем отвъд привидното, да дадем път на човешкото, да опознаем миналото и да надграждаме бъдещето.

Александра Мицева

В дните забързани, когато пред всеки от нас изникват сиви и тревожни картини, навярно всеки е искал да върне времето. Дa се разходи из суровите и цветни времена. Там, където великият човешки гений надгражда времето.

Провокиран и вдъхновен от приятелите от галерия Енакор аз тръгнах на пътешествие през вековете, за да срещна великите творци, създали творби – еталони на вечността.

Търся свободния дух в ателиетата на колегите от минали времена. От холандските майстори, божествения Ботичели и мистичният и загадъчен Леонардо. Разхождам се през портретите на Караваджо, намигам шеговито на Албрехт Дюрер, а после пийвам вино с импресионистите Тулуз Лотрек и вълшебния Моне.

Малко по-дълго оставам при любимите ми експресионисти и сюрреалисти. Рецитирахме стихове на дадаистите чак до зори.

Накрая уморен, но свободен заставам пред режещите, като с бръснач сетивата картини на Фрида Кало.

След пътуването се прибирам в моето ателие, изпълнен с кураж.

Нарисувах скромните си картини – плод на общуването с големите таланти на времето. Опит да интерпретирам вечните теми, вълнуващи човека, с чувство за хумор и скромен талант.

Скъпи приятели,

Каня ви да пътувате с мен във времето.

За мен това пътешествие беше вълнуващо. Надявам се да бъде такова и за вас.

Николай Тотев

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.