Дигитална рутер галерия отваря врати на 1 ноември 2019 в София

Дигитална рутер галерия отваря врати на 1 ноември 2019 в София

Галерия ГАЛЕРИЯ

 

Първата, изцяло дигитална рутер галерия „Галерия“ в София отваря врати на  1 ноември 2019 г.  от 19 часа, с изложбата „Опасни същества, живеещи в дълбините“ на Албена Баева. Куратор е Рене Беекман.

Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата.

Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът, който създава тази мрежа се намира в ателието на студио „Реактив“, чиито създатели са Албена и Рене.

„Галерия“ работи денонощно, като мрежата е достъпна в близост до физическия адрес на галерията. Основателите ѝ подготвят редовна програма с изложби, които се сменят на всеки 2 месеца.

През първата година те ще са под общата тема „Спекулативна реалност“ и ще дават на зрителя възможност да надникне в алтернативни реалности. Очаквайте теми на изложби свързани със спекулативен реализъм, спекулативни бъдеща и спекулативна биология.

Първата ни изложба „Опасни същества, живеещи в дълбините“ вече е част от четвъртото международното биенале the wrong, което се провежда на повече от 100 локации по целия свят, реално и онлайн, и включва работата на 2000 художника, селектирани от близо 200 куратора.

Темата на изложбата „Опасни същества, живеещи в дълбините“ изследва идентичността на един изкуствен интелект. Как би изглеждал един алгоритъм, ако имаше тяло? Ще  прилича на робот от филмите, или на човешко същество, или на сладко животинче? Ако трябва да избере сам, дали би избрал да бъде жена, мъж или животно? Или пък нещо ново и неочаквано?

Как обаче възприема себе си алгоритъмът? Каква роля би заел и под каква форма би се представил, ако имаше право на избор? Албена Баева помага на самоучащ се алгоритъм да намери своята идентичност. Тя го оставя да създава автопортрети, които не приличат на човешките фантазии за същества с изкуствен интелект или на роботи, създадени от човека. Анализирайки десетки хиляди тела, намерени онлайн, алгоритъмът създава нови изображения – свои аватари, по собствен образ и подобие.

Изложбата ще бъде достъпна денонощно до 1 януари 2020 година.

Albena Baeva-izlozhba v Galeria Galeria

За кураторите

Галерия „Галерия“ е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман.

Албена Баева и Рене Беекман са съоснователи на редица събития и инициативи, свързани със създаването и развитието на съвременно дигитално изкуство в България като „Доркбот София”, „Игнайт София” и студио за интерактивен дизайн „Реактив”. Заедно курират и продуцират изложбата „Малки забавни създания” (2016, галерия Credo Bonum, София, Contemporary Space, Варна и галерия U10, Белград).

Албена Баева създава интерактивни инсталации за градски пространства и галерии, работи в сферата на театъра и танца, като използва нови технологии и програмиране. През 2011 г. печели международната награда за съвременно изкуство „Есл“ и специална покана от Vienna Insurance Group. Нейни работи са показвани в музеи за съвременно изкуство „Есл“ (Австрия, 2011), „ЕММА“ (Финландия, 2013), Музей за съвременно изкуство Войводина (Сърбия, 2019 и 2015), в изложби и на фестивали за видео и пърформанс в Австрия, Америка, България, Германия, Дания, Италия, Кипър, Литва, Сърбия, Турция, Унгария, Украйна, Франция, Финландия и Швейцария.

Рене е основател на магистърска програма “Дигитални изкуства” към Националната художествена академия в София, където преподава в периода между 2008 – 2016 г. Заедно с Красимир Терзиев е съосновател и куратор на фестивал xfilm (2005) и лекции xfilm и е съорганизатор и куратор на първите две издания на DA Festival (2009 и 2010). Рене Беекман е куратор на изложбите Hello World (галерия “Васка Емануилова”, София, 2012), Being Post-Digital (по време на Design Week, Пловдив, 2015) и “Тела, генериращи изображения” (The Fridge, София, самостоятелна изложба на Стефан Дончев, 2018). През 2017 г. основава “Постдигитална лаборатория” в ЦКД “Червената къща”, която включва в програмата си работилници, продукция на нови работи и изложба.