Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title ЛИКА ЯНКО – „Общуване със сакралното“. Непоказвана колекция в галериите ЛОРАНЪ и КОНТРАСТ

ЛИКА ЯНКО – „Общуване със сакралното“. Непоказвана колекция в галериите ЛОРАНЪ и КОНТРАСТ

ЛИКА ЯНКО – „Общуване със сакралното“. Непоказвана колекция в галериите ЛОРАНЪ и КОНТРАСТ

ЛИКА ЯНКО – „Общуване със сакралното“. Непоказвана колекция в галериите ЛОРАНЪ и КОНТРАСТ

Галерия ЛОРАНЪ | Галерия КОНТРАСТ

представят

ЛИКА ЯНКО

ОБЩУВАНЕ СЪС САКРАЛНОТО

галерия „Лоранъ“

28 октомври – 28 ноември 2019

галерия „Контраст“

6 ноември – 6 декември 2019

Официално откриване: 6 ноември, 18:30 ч. – галерия „Контраст“ , ул. „Цар Самуил“ 49

 

Изложбите на Лика Янко в галериите „Лоранъ“ и „Контраст“ са не само възможност да видим нейни непоказвани картини. Участват над 70 произведения, като са представени всички периоди на зрялото ѝ творчество. Чрез тези изложби може да се прочете разказа за нейното пътуване към кристалния свят на белотата между 1957 и 1997 година. В направения подбор могат да се видят портрети на нейните родители; ранни пейзажи от Родопите и Созопол, правени в началото на 60-години; портрети на нейните приятелки Дора и Стойка Миланови; композиция, която показва, че Лика се е вълнувала не само от класическата музика, но и от джаза; „Забърдо“ – един от най-смелите ѝ експерименти с контрастни цветове и абстрактна форма; иронични закачки с женската суетност – „На Евиния плаж“, „Плаж“; картини, предлагани за обложки на плочи; любимите ѝ реплики на християнски сюжети – „Богородица с Младенеца“, „Благовещение“, „Разпятие“; изключителни експерименти с техниката като „Черното слънце“ и творби с нейните обичайни сюжети – „Жители на морето“, „Детски свят“, „Родопски моми.“

Изграждала се като художник във времена, когато тоталитарната държава с цялата си мощ унищожава всяка творческа индивидуалност, Лика Янко е един от малкото победители.

Всеки допир с картините на Лика Янко е шанс да преосмислим същността на творенето. Дали връщането към непосредствената искреност на детството или в пътуването към божественото се крие неговата магия? Отговорът на Лика е – в съчетанието им. Искреността без сакралност е само игра, търсенето на свещеното чрез ума най-често води до схоластика.

Красимир Илиев

 

Официалното откриване на инициативата на галерия „Лоранъ“ е на 6 ноември от 18.30 ч. в галерия „Контраст“, на ул. Цар Самуил 49 в София. Изложбата ще представят Красимир Илиев и Аксиния Джурова. Галерия „Лоранъ“ издава бутиков каталог с текст на Красимир Илиев. Премиерата на книгата ще бъде в течение на изложбата.

Биографични бележки за Лика Янко вижте:  тук

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.