Съвременни митове с традиционни мотиви – Зара Александрова и Зоран Георгиев

Съвременни митове с традиционни мотиви – Зара Александрова и Зоран Георгиев

Галерия „Галерия”

представя

Зара Александрова и Зоран Георгиев

“Съвременни митове с традиционни мотиви”

съвместна изложба

10 януари – 3 Март 2020

 Откриване 10 януари от 19 часа – ул. „Елисавета Багряна” 14, офис 4, София.

В своите колаборативни проекти Зара и Зоран използват символи и мотиви от българската традиция и фолклор, за да разкрият съвременни културни аспекти и проблеми. С техните минимални намеси върху обекти или проект-рисунки те променят или понякога довършват значението на вече съществуващи предмети или строежи. Чрез тези почти гротескни трансформации те влизат в конфликт с етноцентризма, нарастващия популизъм, местната пропаганда, псевдо-патриотизма и страха от чуждото.

В техния последен проект за виртуалното пространство на галерия „Галерия”, те създават интерактивна карта на България с обозначени места за посещение. Всяко място е представено с рисунка, в която художниците интегрират мотив, характерен за троянската керамика и наложен като активен символ на българската традиция през средата на миналия век. Конкретни места на картата са обозначени с пиктограмни знаци, които организират работите на авторите под общите категории – „Строителни площадки”, „Културни трансмисии” и „Асимилирани обекти”.

Серията от рисунки „Строителни площадки” се занимава с обичайните нискокачествени ремонти и неадекватни реставрационни дейности на обществени и археологически обекти. До болка познатият и комерсиализиран мотив на традиционната троянската керамика служи като метафора за некомпетентния псевдо патриотичен подход към общественото пространство и културното наследство.

В серията „Културна трансмисия”, сателитни антени и мегафони за съобщаване на национална тревога, разположени по главните транзитни гранични пунктове, изпълняват ролята на разпространители на национална пропаганда. Художниците обръщат внимание на нарастващите националистически тенденции в света, като се вглеждат в собствените си културни традиции и ценности. Културни ценности, характерни за един типичен етноцентризъм, който стигайки до границата на страната, не може да направи нищо друго освен да крещи.

„Асимилирани обекти” е серията, където Зара и Зоран създават рисунките като омажи към едни от най-влиятелните художници от 20-ти век. Това са реди-мейд икони, които те проектират като керамични обекти с троянска шарка. Целта е да запознаят широката публика с една доста използвана практика в съвременното изкуство, но също така и да заявят реди-мейда, след над 100 години от появата му, като кавалетна техника. Зрителите са поканени да възприемат видяното като критика или възхвала. Всички мисли които може да се появят при разглеждането на изложбата са обект на авторско право. Въпреки това, нелицензираното им разпространяване се насърчава.

Зара Александрова и Зоран Георгиев са тандем съвременни художници, които извън общите си участия и проекти имат впечатляваща самостоятелна кариера. Тя е от България, той от Македония. Завършват магистри от Националната художествена академия, София. Живеят и работят в Берлин.

Зара е носител на няколко награди включително Red Carpet за младо изкуство, Австрия (2014 г.), Gesellschafter Art Award, Германия (2009 г.) и наградата „Гауденц Б. Руф” за млади български художници. През 2014 г. тя е номинирана е за наградата „БАЗА”, а Зоран я печели. Зоран печели и Essl Art Award, награда за млад художник от Централна и Източна Европа (2013 г.) и наградата за живопис на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” (2011 г.).

Двамата участват в множество групови изложби в България и чужбина. Заедно те показват свои работи „Измерения на публичното”, 24то биенале на хумора и сатирата в изкуството, Музей на хумора и сатирата в изкуството, Габрово, България (2019 г.); XX Международно Биенале Сервейра, Вила Плана де Сервейра, Португалия (2018 г.); „Разместване на пластовете”, СГХГ София, България (2017 г.); Per Anhalter, Kunsthalle am Hamburgerplatz, Берлин, Германия (2016 г.); „Фокус България”, панаир за съвременно изкуство във Виена, Австрия и „Изкуство за промяна”, СГХГ, България (2015 г.);  и „Любов”, галерия „Райко Алексиев”, София, България (2012 г.).

Зоран реализира няколко самостоятелни изложби, между които Mission Failed, ИСИ София, България (2017 г.); „Носталгично бъдеще”, галерия „Васка Емануилова”, София, България (2014); „Капител”, галерия 0GMS, София, България (2012 г.) и „Временно, но трайно”, галерия „Сариев”, Пловдив, България (2012 г.).