Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Светът не е спирал да се върти“ – колективна изложба в Гьоте-институт

„Светът не е спирал да се върти“ – колективна изложба в Гьоте-институт

„Светът не е спирал да се върти“ – колективна изложба в Гьоте-институт

„Светът не е спирал да се върти“ – колективна изложба в Гьоте-институт

 Гьоте-институт България

представя

„Светът не е спирал да се върти“

колективна изложба

Искра Благоева & Стела Василева, Милена Георгиева, Кети Маринова & Стефан Прохоров, Отьорг А.К., Красимир Терзиев, Правдолюб Иванов

Куратор: Стефка Цанева

18 юни – 31 юли 2020

 

Пърформанс „Целият смисъл на живота“ на Кети Маринова и Стефан Прохоров с участието на Мартина Апостолова:

18.06., 18:00-20:00 | 25.06., 19:00-21:00

 

Галерията на Гьоте-институт отново отваря врати за посетители с нова извънредна изложба. „Светът не е спирал да се върти“ е проект, който е реакция на пандемията, но не тематизира опасността от вируса, а тази от забравянето на значими социални и политически теми. Изложбата с участници от България и Германия поставя на фокус теми като бежанската криза, военните конфликти, насилието над жени, ролята на художниците в обществото и други.

В проекта участват: Искра Благоева и Стела Василева, Милена Георгиева, Кети Маринова и Стефан Прохоров, Отьорг А.К., Красимир Терзиев, Правдолюб Иванов.

Някои от тях се включват с нови творби. Така например Отьорг А.К., базиран между Берлин и София, ще представи нова инсталация с фотографии, графика, видео и намерени обекти. Младата художничка Милена Георгиева от Виена пък участва с аудио инсталацията „From violence to ambience”, тематизираща насилието над жени. Сред участниците са още Красимир Терзиев и Правдолюб Иванов, както и художничките Стела Василева и Искра Благоева, които представят своя общ художнически манифест, създаден през 2012 г., но придобиващ нов смисъл днес по време на и след пандемията. Другият творчески тандем в изложбата е представен от Кети Маринова и Стефан Прохоров с проекта „Целият смисъл на живота“. На 18 и 25 юни публиката ще може да види продължаващия пърформанс с участието на актрисата Мартина Апостолова като част от проекта на Маринова и Прохоров.

Изложбата „Светът не е спирал да се върти“ с куратор Стефка Цанева може да бъде видяна до края на месец юли при ограничен режим и съобразно мерките за сигурност по време на епидемичната обстановка.

Кураторски текст:

Последните два месеца изминаха изцяло под знака на коронавируса, който бързо завладя цялото ни ежедневие и обсеби мислите ни. В традиционните и социални медии безспирно се лееха верни, фалшиви и полуистинни новини за ковид-19, отраженията на пандемията и реакциите на правителствата.

Докато бяхме заети с вируса, много други проблеми изведнъж изчезнаха, до вчера наболели и спешни, внезапно станаха от второстепенно значение – от бежанската криза на турската граница, през възхода на десните движения в Европа и нарушаването на човешките права, до проблемите с опазването на околната среда.

И сега, когато с приповдигната крачка пристъпваме обратно в „нормалното“ ежедневие, ще ни се наложи да се изправим отново пред проблемите на света преди вируса. А този свят, колкото и невероятно да ни се струваше от изолацията на хоумофиса, никога не е спирал да се върти и не е много по-различен сега, след пандемията.

Изложбата цели да представи артистични позиции по различни обществени теми, които бяха особено актуални преди началото на пандемията и дискусията за които тепърва ни предстои да продължим. Изложбата от една страна „припомня“ и поставя отново значими теми на фокус. От друга страна предлага поглед към това как художниците се завръщат към „нормалността“ и премислят изминалите няколко месеца.

Стефка Цанева

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.