Надежда Олег Ляхова – „На кухненската маса”. Фотография в търсене на съвършения образ

Надежда Олег Ляхова – „На кухненската маса”. Фотография в търсене на съвършения образ

Галерия Little Bird Place

представя

Надежда Олег Ляхова

„НА КУХНЕНСКАТА МАСА”

Фотография в търсене на съвършения образ 

куратор: Даниела Радева

23 юни – 12 юли 2020

Откриване – 23 юни, вторник, 17.00 – 21.00 часа – ул. „11-ти август“ 7, София

 

Надежда Олег Ляхова прави стотици кадри в опит да възпроизведе появилите се за секунда образи върху една и съща повърхност. Всеки ден от февруари до май 2020 година.
В резултат на този продължителен и умозрителен процес се ражда „На кухненската маса“ – серия от двайсет и една фотографии, всяка избрана сред поне сто, заснети в продължение на седмици. Обектите – “жива” или “мъртва” природа, заедно с отраженията и светлината работят за постигане на “La grande bellezza” в изкуството.
За сценографията са употребени десетки портокали, интерпретирани в различни ситуации, с очевиден глад на окото и склонност към аранжиране, в които личат и други произведения на художничката. Познавачите на творчеството й ще открият темите за преходността, за гордостта и суетата. Едновременно съмнение в смисъла да се занимаваш с изкуство и обсебеността от него. Осъзнаване на невъзможността да се живее без изкуството и без постоянното търсене на съвършения образ – една споделена невроза на автор и зрител.
И в сегашната изложба тази история продължава. Именно „история“, загадъчна и чувствена като стих на Превер. Самото заглавие предполага продължение – сякаш всеки момент някой ще разкаже какво се случва на тази кухненска маса. Вглеждането във фотографиите намеква за характери и отношения, за емоции, настроения, за различни етапи от живота. Един от портокалите изглежда „разцъфтял“, друг е „изцеден“, трети – „кисел“… Повърхността на масата навсякъде е с различна температура – създава илюзията за лятно време, за вода или метал.
А общото впечатление е за живопис. Авторката много добре осъзнава способността си да постига ефектите на ръкотворните техники с дигитални средства и спокойно стъпва на терена на маслените бои, пастелите или графиката. При това с възможно най-безобидното устройство – известно е, че камерата й никога не е най-високият клас. Тя много повече гледа и аранжира, отколкото снима в техническия смисъл на думата. –Обсебеността от рисуването при Надежда Олег Ляхова понякога върви заедно с повтарящо се сякаш до безкрайност механично действие. Накрая натрупването и наслагването придобиват смисъл.
Тази изложба по странен начин има характер на ретроспектива. Въпреки че представя само най-новата работа на художничката, препратките към различни етапи от творчеството й през последните близо трийсет години са ясно видими. И същевременно е съвършено различна от всичко, правено от нея до сега.