Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Културни ценности“ – девет години галерия ЛОРАНЪ

„Културни ценности“ – девет години галерия ЛОРАНЪ

„Културни ценности“ – девет години галерия ЛОРАНЪ

„Културни ценности“ – девет години галерия ЛОРАНЪ

Галерия „Лоранъ”

представя изложбата

Културни Ценности

Девет Години Галерия „Лоранъ”

1 август 10 септември 2015

София, ул. „Оборище” 16

По случай своята девета годишнина, галерия „Лоранъ” представя изключителна експозиция от ценни творби на едни от най-известните имена в родното изкуство. Безспорен акцент сред изложените произведения от българската класика е мащабната творба на Владимир Димитров–Майстора „Мома с макове и череши”. Изобразената девойка е сред известните модели, позирали на големия художник през 30-те години на миналия век. Комбинацията от внушителни размери – 132/120 см – и високи художествени качества, отреждат музейна стойност на това произведение, което в момента няма аналог на пазара на изкуството у нас. Нещо повече – освен на това наистина ексклузивно представяне, публиката ще има възможността да се наслади на още една форматна работа на обичания и ценен художник – „Гроздове”, рисувана също през 30-те г. на ХХ в.

Изложбата „Културни ценности” е сред най-ярките събития в историята на галерията, представяща стойностни творби от художественото ни наследство. Голям интерес сред ценители и колекционери предизвиква натюрмортът „Хризантеми”, нарисуван през 1937 г. от проф. Борис Митов. Академичната творба е репрезентативна за изтъкнатия ни художник, награден „За бляскава художествена дейност” (1932).

Друго значимо за българското изкуство име, представено в изложбата, е Давид Перец. Любопитен факт за експонираната картина „Пейзаж от Прованс” е, че е нарисувана през същата 1954 г., в която Перец реализира с голям успех една от самостоятелните си изложби във френската столица. Провансалският сюжет е предаден в характерен декоративен стил – новата естетика, търсена от автора след 1950 г.

Великолепният акварелист Константин Щъркелов е представен в изложбата с „Макове” – камерна творба, изпълнена с присъщ финес и настроение.

Ценителите на автентичното българско изкуство ще открият в експозицията още много стойностни и интересни творби на художници като Никола Танев („Дюни” и „Търново”), Борис Денев („Край Янтра”), Бенчо Обрешков („Охрид”), Ярослав Вешин („На чешмата”), Златю Бояджиев („Натюрморт”), Здравко Александров („Планински пейзаж”), Васил Стоилов („Пролет”), и много други.

Всички изложени творби са дело на изтъкнати наши автори, които са представени и в намиращата се наблизо нова Национална галерия. За разлика от тези в музея, картините в арт салона на „Оборище” 16 са достъпни за ценители и колекционери. Приблизителната оценка на цялата експозиция доближава половин милион лева.

Изложбата „Културни ценности” може да бъде посетена от 1 август до 10 септември 2015 г. в галерия „Лоранъ”, ул. „Оборище” 16. Официално откриване не е предвидено.

Владимир Димитров–Майстора - Мома с макове и череши

Владимир Димитров–Майстора, „Мома с макове и череши”, 30-те г. на ХХ в.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.