Sofia Art Galleries :: #ОстанетеСиВкъщи | #ОтговорниЗаедно

Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Георги Бакърджиев керамика и живопис в галерия НЮАНС

Георги Бакърджиев керамика и живопис в галерия НЮАНС

Георги Бакърджиев керамика и живопис в галерия НЮАНС

Георги Бакърджиев керамика и живопис в галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС

представя

Георги Бакърджиев

керамика и живопис

18 октомври – 1 ноември 2016

откриване: 18 октомври (вторник) от 18:30 часа

Изложба на един от създателите на изкуството на съвременната българска керамика – Георги Бакърджиев ще бъде открита в галерия Нюанс на 18 октомври. Той е едно от значимите имена в българското изкуство на 20-ти век и неслучайно, в много от българските домове се пазят и ползват негови творби – вази и блюда, купички, пластики.

Експозицията, макар и камерна, представя една много добре подбрана селекция от всички творчески периоди, стилови и жанрови направления на автора. Стилизирани животински фигури, каменини, кани, крондири, купи, рисувани чинии, които творчески прехвърлят мостовете между старото и модерното, между националнитне ни традиции и европейските.

Интересен акцент в изложбата са и серия от акварелни пейзажи и композиции от Созопол, Париж и София. Малко познати на българската публика, те са изпълнени с пластично-експресивен маниер.

Това са архитектурни сгради, улици и кафенета, циркови изпълнения и природни пейзажи, които трептят от светлина, цветове и енергия.
Изкуството на Георги Бакърджиев е високо оценено, не само от колекционери и ценители, но и от професионалисти в сферата на изкуството. За него изкуствоведът Диана Драганова – Щир пише:
“С изкуството на Георги Бакърджиев (1899-1972) съвременната българска керамика преминава през нов етап в своето развитие. Творил последователно във Франция и България, художникът остава в нашето изкуство, като един от създателите на съвременната българска керамика.

Георги Бакърджиев издига родната керамика до истинско пластично изкуство.Творчеството му бележи пътя от усвоеното и пречупено през призмата на европейската култура и опит до създаването и претворяването на народните форми и традиции, идващи от националното ни наследство.”

Георги Бакърджиев е роден на 30 август 1899 г. в Карлово. Баща му е майстор бакърджия и председател на Карловското еснафско дружество.
Съвсем млад, през 1919 г. той напуска България и се установява в Париж, където учи художествено стъкларство и керамика.

Посещава декоративното ателие на голямата стъкларска фирма „Преста“. Работи с видния парижки керамик и стъклар Жан Люс. Две години учи декоративна скулптура във вечерни курсове при проф. Влерик. От 1923 до 1940 се установява в собствено ателие в Севр.

През този парижки период от творчеството си работи предимно стъкло и порцелан. Усвоява и камениновото производство. Художникът излага в парижките салони на декораторите Гран Пале, Тюйлери, на Световното изложение в Лиеж и др. Негови творби притежават музеите в Севър и Фаенца. Има големи международни награди (Грап При — Лиеж, 1930, и др.).
В 1940 се връща в България. Започва нов период в творчеството му, с ярко изявен национален облик. Бакърджиев изучава народните приложни изкуства и претворява традициите им, възражда някои древни славянски форми. Рисува и живописни картини. Урежда самостоятелни изложби (1941, 1942, 1943, 1946, 1957, 1964, 1967 и две в 1969). Бакърджиев развива и публицистична дейност. Пише статии, критики, доклади. Автор е на монографиите: Керамиката в България, С., 1956, Кована мед, С., 1957, Бусинска керамика, С., 1968. Неговите произведения, работени в различни керамични техники (теракота, сива керамика, ангоба, рисувана керамика, каменина и пр.) са излагани на много изложби в България и в чужбина. Награден с орден „Червено знаме на труда“ (1959), Лауреат на Димитровска награда (1960).

Умира на 21 януари 1972 в София.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.