Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Прелюдии“ – живопис от Мария Матева в галерия АРТУР

„Прелюдии“ – живопис от Мария Матева в галерия АРТУР

„Прелюдии“ – живопис от Мария Матева в галерия АРТУР

„Прелюдии“ – живопис от Мария Матева в галерия АРТУР

Галерия АРТУР

представя

Мария Матева

„ПРЕЛЮДИИ”

изложба -живопис

16.02.1017 – 10.03.2017

Откриване – 16.02.2017 г. – четвъртък, 18.30 ч.

От 16.02. до 10.03.2017, галерия „Артур” представя самостоятелна изложба живопис на Мария Матева.
Колекцията от нови, непоказвани творби е в изградената характерна стилистика за авторката. Поредицата от фризове и стилизирани женски фигури, закономерната подредба на детайлите, редуването на геометрични и флорални форми в привидно плоска перспектива са белези на съзнателно търсено декоративно звучене. Намесата на колорита променя и задълбочава изразителността. Силата и чистотата на цветовете, прецизността в тоналните преходи, хармоничния подбор на полутонове и контрасти изграждат пластичност и архитектурна завършеност на мотивите.
Експозицията носи името” Прелюдии”. Конкретното и символично значение на това название е въведение, начало на очакван спектакъл, но и самостоятелна пиеса с импровизационен характер.
Платната на Мария Матева са орнаменталната театрална завеса, зад която прозира сцена, обляна в светлина.

П.Манева – галерия „Артур”

Информация за художничката Мария МАТЕВА

Родена в гр. Велико Търново. Завършва специалност Стенопис във факултета по изобразително изкуство на университета „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Велико Търново през 1978 г. при проф. Никола Гелов.
Член е на СБХ.

Самостоятелни изложби:

От 1981 до 2000 г. има реализирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина: Галерия Витоша-София, Градска галерия – гр.Балчик, Галерия Боянска църква – гр.София, Изложбени зали – гр.Велико Търново, Галерията на Българския културен институт – гр.Берлин, Галерия БФА гр.Берлин, Галерия 2000 – гр.Прага.
След 2000 г. има следните самостоятелни изяви:
2006 г. НХГ – самостоятелна изложба живопис
2009 г. Галерия Видима, Севлиево – изложба живопис
2010 г. Х-л „Хилтън“, София – изложба живопис
2013 г. Българския културен институт – Париж – изложба живопис
Участва в редица общи и групови изложби в България и зад граница – Германия, Словакия, Изложба на българско изкуство в гр. Мексико, Мексико, български художници в гр. Брюксел, Белгия.
Нейни картини са притежание на НХГ, Художествените галерии в Русе, Бургас, Казанлък, Балчик, както и на частни колекционери в България, Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Франция, Белгия.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.