„Златна колекция“ – български класици в галерия ЛОРАНЪ

„Златна колекция“ – български класици в галерия ЛОРАНЪ

Галерия „Лоранъ”

представя изложбата

Златна Колекция

3 – 31 март 2017

София, ул. „Оборище” 16

Галерия Лоранъ отбелязва националния празник 3 март с впечатляваща експозиция от творби на едни от найизвестните и високо ценени български класици. През целия месец март в арт салона на „Оборище” 16 ще бъдат подредени изключително интересни и редки произведения на художници като Кирил Цонев, Константин Щъркелов, Васил Бараков, Борис Денев, Марио Жеков, Атанас Михов, Иван Тричков, Христо Берберов, и други.

Безспорен акцент в експозицията е творбата на Кирил Цонев „Пристанището във Виго”, 1932 г. Изтъкнатият български художник рисува платното, когато минава през емблематичния испански град, след двугодишния си престой в Мексико Сити. Творбата ясно показва уверения почерк на редкия за арт пазара днес автор, който в онзи момент има вече зад гърба си редица международни (Мюнхен, Касел, Бон, Майнц) и самостоятелни изяви (Мюнхен, Дрезден, Амстердам, Копенхаген, Лос Анжелис, Сан Франциско). В Мексико Сити Цонев твори сред плеяда от изявени представители на мексиканското изкуство като Диего Ривера, Давид Сикейрос, Хосе Клементе Ороско. Изпълнено в присъщия за автора авангарден и колоритен ритъм, „Пристанището във Виго” представя блестящо непосредствените впечатления на нашия художник от архитектурата на пристанищния град.

Разбира се, не по-малък интерес предизвикват творбите в изложбата, които разкриват красотата на родната земя. Големият майстор на четката Борис Денев ни показва очарованието на българските „Селски къщи” и на окъпаната в лятна светлина „Горска пътека”. Любителите на родните планини ще се насладят на две прекрасни маслени творби на Иван Тричков. Особено внимание заслужават двете произведения на друг космополитен наш автор, голяма част от живота на когото е свързана с пътуване – Марио Жеков. „Изглед от Истанбул”, 20-те г, на ХХ в., и „Нос Калиакра”, 30-те г. на ХХ в., са творби достойни за всяка музейна експозиция. И за да се затвърди у зрителя усещането за автентична архитектура от преди близо сто години, в салона на „Оборище” 16 може да се види и сградата на Адмиралтейстото в Созопол, запечатана от майстора на пейзажа Атанас Михов, малко след нейното построяването през 20-те г. на ХХ в. Също век назад във времето ни отвежда изключително добре запазената творба на виртуозния ни акварелист Константин Щъркелов „Париж – парка Монсо”.

Разнообразието от жанрове и сюжети в изложбата допълва произведение на един от най-ценните български живописци – рисуваният от Васил Бараков през 1950 г. „Индустриален пейзаж”. Платното е изпълнено с типичния за Бараков експресивен замах и пресъздава любима тема в неговото творчество, която той започва да разработва още през 30-те г. на ХХ в.

Освен живописни произведения, ценителите на българското изкуство ще открият в Златната колекция на галерия „Лоранъ” и няколко интересни творби на майсторите на шаржа Илия Бешков, Александър Добринов и Константин Каменов.

Изложбата може да бъде посетена от 3 до 31 март в галерия „Лоранъ”, ул. „Оборище” 16. Официално откриване не е предвидено.