Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Make Аrt Not Friends“ – Станислав БЕЛОВСКИ в галерия НЮАНС

„Make Аrt Not Friends“ – Станислав БЕЛОВСКИ в галерия НЮАНС

„Make Аrt Not Friends“ – Станислав БЕЛОВСКИ в галерия НЮАНС

„Make Аrt Not Friends“ – Станислав БЕЛОВСКИ в галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС 

представя

„Make Аrt Not Friends“

СТАНИСЛАВ  БЕЛОВСКИ

самостоятелна изложба

16 март – 2 април 2017

Откриване: 16 март, 18:30 ч. – ул. „Иван Денкоглу“42, София

Пънкът отбеляза своята 40-годишнина и много галерии, музеи и изложби отпразнуваха движението, родено от недоволството и неудовлетвореността от политическата и социалната ситуация, силно повлияло съвременната арт сцена.

С „Make Аrt not Friends“ Станислав Беловски представя своето виждане за отражението на пънка в три поколения през призмата на съвременните политически и световни събития.

Използвайки образите на най-силно изявените артисти на пънка, предизвикали и преминали нормите както в музиката, така и в обществото и съчетавайки живописни техники с колаж и рисунки и елементи като типография, дизайн, шум, Станислав Беловски показва пънка като нагласа: отричане, опозиция и унищожаване, използването на страх и ужас в едно общество, което отчуждава индивида, същото отчуждение, което провокира психотични състояния. От антикомформизма и влечението към нещо извън нормата, нихилизма и критиката на икономическата система и анархия, до търсенето на сексуалната свобода и собственото аз като бойно поле.

Образите на пънк иконите, комбинирани чрез техниката на колажа със съвременни елементи,изразяват остра критика към иконите на икономическата и социална система.

Работата на Станислав Беловски в тази изложба е силно повлияна от документация, визуални референции към обложки на значими албумии култови фотографии от 60-те и 70-те, маркирали както пънк, така и цялостната визуална култура от 70-те години до днес.

В експозицията са представени петнадесет голямоформатни платна с образите на Paul Simononот the Clash, Sex Pistols, Ramones, Debbie Harry, Sid Vicious, както и музикантите, които въпреки че не се вписват в иконите на пънка,са повлияли тази култура, като Mick Jagger, Johny Cash и порноактрисата Linda Lovelace.

Изложбата проследява едно пътуване през влиянието на пънк културата от времето, в което всеки е участвал в революцията на визуалното, до съвременното изкуство и отразява важността на присъствието ѝкато отношение към съвременната действителност.

текст: Зоя Петрова

 

За автора:

Станислав Беловски е роден през 1976 г. в София. Работи в областта на живописта и визуалните изкуства. В работата си използва и се вдъхновява от иконични образи от близкото минало – музиканти, политически фигури и артисти.

Финалист от Конкурса за Съвременно изкуство на Галерия Нюанс, 2014.

Носител на първа награда от изложбата Асамблея на срама в Мозей, 2014.

Два пъти е номиниран за наградата за изкуство на Алианц България (2016; 2012).

Има няколко самостоятелни изложби, сред които Корекция на социализма, Нощ на музеите и галериите, Пловдив, 2015; Самостоятелна изложба по време на Нощта на музеите, Пловдив, 2014; No feelings, Галерия Буларт, Варна, 2012; Send me a postcard, darling, Галерия за съвременно изкуство1908, София; Участвал е в груповите изложби Образ и подобие : 77 Автопортрета на Съвременни български художници, Национална художествена галерия, София, 2015; Изложба на финалистите на конкурса за съвременно българско изкуство на галерия Нюанс, Галерия Нюанс, 2015; Contempo 2013, Градска художествена галерия Варна, 2013; Кошмарт, Галерия Графит, Варна, 2013; New life Str., , The Fridge Gallery, София, 2012 и други.

Негови произведения са собственост на частни колекции в България, Франция, Нидерландия, Гърция, Русия, САЩ, Канада, Австралия.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година. Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на едно добро сътрудничество между художествените галериите в град София.