Валентина Шарра – изложба в галерия АРОСИТА

Валентина Шарра – изложба в галерия АРОСИТА

Галерия АРОСИТА

представя

Валентина Шарра / Valentina Sciarra

9 – 21 ноември 2017

Откриване: 09 ноември, 18,30 ч. – Галерия Аросита, ул. Врабча 12Б, София

 

Конкрецията (конкре́ция  – от лат. Concretio — срастване, сплъстяване)

е компактна маса от материя, образувана от утаяването на минерален цимент в пространствата между частиците.

Конкрециите се срещат през всички периоди на еволюцията, заобикаляйки епохата на хомо-сапиенса като миг.

Човешката дейност има основно въздействие върху околната среда, изпреварвайки природните процеси, което е интересна тема, сама по себе си, но още повече, когато противопоставя теорията за антропоцентризма на пренебрегваната роля на природния свят.

Идеята за Човека – създател – първо авторът като единствена творческа сила, която манипулира и трансформира естествените материали; и след това, отказвайки се от от тази сила, ставащ част от процеса и намирайки още един Създател в лицето на материята, с която работи.

Проучванията на съвременното изкуство за разпада, като привилегирована емблема на упадъка на модерността могат да предизвикат, от една страна, разнообразни носталгични преживявания, а от друга непрестанни напомняния за станали катастрофи от близкото минало и опасения за бъдещето. Зад всяка реликва от една хармонична епоха или утопична мечта стои още едно припомняне за индустриалния упадък, екологичните катастрофи и разрухите на войната.

Валентина Шарра създава нов вид скулптура, който може да се определи като „безкръвна каменна скулптура“. Начинът на действие не е насочен към изграждане – формоване – даване на формата на камъка. Фокусът е да се разраства потенциала на „каменна скала“ или дори да преминава в друго състояние. Скулптурите са следствие, прости и формирани директно от оригиналните каменните скали. Всеки камък е избран според способността му да предложи и способността му да придобие форма. Гипсовите отливки влизат в хармония с камъка и в същото време имат подсилващо и допълващо действие. Серията произведения попада в по-широко изследване на съвременната руина.

Едновременно останки и портали в миналото, руините на съвременната епоха са мощни носители на носталгия, конкретни напомняния за изминалото време и предупреждения за неизбежността на промяната ефимерността на материята.

 

За авторката:

Валентина Шарра, родена в Рим през 1983, живее и работи между Рим и София. След обучение в Католически университет в Милано (2009), Национална художествена академия в Ница (2012), Магистърска степен от Националната Худежествена Академия в Рим (2013) завършва специалност Скулптура в Национална Художествена академия в София (2017).
Нейни творби са инсталирани в : Vita инсталация за наземно изкуство, Cassano delle Murge (Италия) ; Френски институт, Баку (Азербайджан) ; Hopital Archet, Ница (Франция) ; завод за вино Fireland, Баку (Азербайджан) ; Villa Breda, Падуа (Италия) ;

Взема участие в групови изложби : Art Basel / Седмица на Маями Бийч в галерия ALFA, Маями (САЩ) ; От проект до обект – Български институт за култура, Берлин (DE)

Колективна изложба за наградата „Бернар Магрез“, Бордо (FR) ; От проект до обект – SCHNHAUSER ALLEE 26 Берлин (DE)

През 2017 е номирнирана за наградата „Бернар Магрез“, Бордо (FR)