ИВАНЪ ПЕНКОВЪ – Живопис и непознати до днес фотографии в галерия САН СТЕФАНО

ИВАНЪ ПЕНКОВЪ – Живопис и непознати до днес фотографии в галерия САН СТЕФАНО

Галерия САН СТЕФАНО

представя

ИВАНЪ ПЕНКОВЪ (1897–1957)

Живопис и непознати до днес фотографии

18 януари – 18 февруари 2018

 

„Темида с везните“ – тя често влиза в нашия дом чрез вестниците, телевизията, компютъра…Съдебните институции я ползват за свое лого, но малко са хората, които знаят кой е нейният автор. Oт 18 януари до 18 февруари в галерия Сан Стефано ще бъде представен един от най-големите класици на българското изкуство от началото на XX век – Иван Пенков.

Иван Пенков (1897–1957) се прославя приживе с редица монументални проекти на стъклописи и мозайки, осъществени в Софийския университет, Българската народна банка, Министерството на правосъдието, Съдебната палата в София и тази в Русе, Търговската палата в Бургас, частни домове. Художникът произхожда от Казанлък. Изучавал декоративно изкуство в София и Мюнхен, той се завръща в България с модерни възгледи, но и с оформен поглед и усет за националните художествени богатства. Той е сред основните представители на известното в България със своите иновации Движение за родно изкуство, започнало в началото на 20-те години на ХХ век. И, независимо от смяната на политическите режими в България, остава верен на своите идеи за модерност, преоткриващи националните традиции. Творбите му, особено монументалните, са образец и за модерна класика.

Отзивчив към съвременното изкуство, Иван Пенков се изявява многопосочно, във всички художествени видове и жанрове, особено в живописта и приложното изкуство. Членува в различни дружества, бил е два пъти председател на Съюза на дружествата на художниците в България, сценограф на около 40 театрални постановки, предимно на сцената на Народния театър, създател и професор в специалността „Сценография“ в Художествената академия, оформител на български изложби и панаири у нас и в чужбина, а в края на живота си става директор на Института за изобразителни изкуства към БАН. Неслучайно неговият приятел – литературният критик Владимир Василев още навремето го нарича „синтетичния човек на изкуството“.

Откриването на изложба от творби на Иван Пенков в ГАЛЕРИЯ САН СТЕФАНО ще даде възможността и по новите поколения ценители на изкуството да се запознаят с многопосочното му творчество. Извън живопис, графика, приложно изкуство, за пръв път ще бъдат показани и около четиридесет фотографии заснети от професор Пенков. Обект на фотографиите е бита на селяните от село Панчарево през 40-те години на миналия век. Освен художествена, тези фотографии имат и документално историческа стойност.

Проф. д-р Милена Георгиева